Business & Finance Δευτέρα 23/05/2022, 16:35
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Επεκτείνονται τα κέρδη στα χρηματιστήρια 

Ευρώπη: Επεκτείνονται τα κέρδη στα χρηματιστήρια 

Σε ανοδική τροχιά παραμένουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην έναρξη της τρέχουσας εβδομάδας, επεκτείνοντας τα κέρδη από την περασμένη Παρασκευή. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 σημειώνει άνοδο 0,70% και παρά την υποτονική θετική μεταβολή έχει όλους τους κλάδους του σε θετικό έδαφος. 

Στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται υψηλότερα κατά 0,75%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 1,21%, στο Παρίσι ο CAC 40 προσθέτει 0,18%, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB πάει κόντρα στη σημερινή ανοδική τάση υποχωρώντας κατά 0,46%. 

Στη διαμόρφωση της σημερινής θετικής εικόνας έχουν συμβάλλει τόσο τα στοιχεία για το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία, όσο και η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επέκταση της ρήτρας διαφυγής και το 2023. 

Ειδικότερα ο δείκτης του γερμανικού Ινστιτούτου Ifo που αντανακλά το επιχειρηματικό κλίμα, ανέβηκε στις 93 μονάδες τον Μάιο, από το αναθεωρημένο επίπεδο των 91,9 μονάδων τον Απρίλιο. 

Παράλληλα, η Κομισιόν πρότεινε και επίσημα την παράταση της γενικής ρήτρας διαφυγής και το 2023, λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας και των οικονομικών κινδύνων που προκύπτουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και τη διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Πάντως, τονίζεται ότι τα μέτρα που θα λάβουν οι χώρες-μέλη πρέπει να είναι στοχευμένα, με την απενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής να σχεδιάζεται για το 2024. 

Την ίδια ώρα, σήμα για το τέλος των αρνητικών επιτοκίων μετά από οκτώ χρόνια απέστειλε σήμερα Δευτέρα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οριοθετώντας μάλιστα τον χρονικό ορίζοντα για τα τέλη του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. 

Με ανάρτησή της στο blog της ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ έγραψε ότι ο τερματισμός του προγράμματος αγορών ομολόγων (όπως έχει προαναγγελθεί) θα γίνει πολύ νωρίς στις αρχές του επόμενου τριμήνου, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για να αποφασισθεί τον Ιούλιο η επιτοκιακή αύξηση. «Με βάση τις τρέχουσες συνθήκες, είναι πιθανό να είμαστε σε θέση να βγούμε από τα αρνητικά επιτόκια στα τέλη του τρίτου τριμήνου», γράφει η επικεφαλής της ΕΚΤ. 

Από τις επιμέρους μετοχές, η μετοχής της γερμανικής εταιρείας εκμετάλλευσης ακινήτων-εμπορικών κέντρων έχει εκτιναχθεί κατά 40%, μετά τις αναφορές ότι δέχθηκε προσφορά για εξαγορά της αντί του ποσού του 1,4 δισ. ευρώ. 

Κέρδη πλέον του 6% καταγράφει η μετοχή της Siemens Gamesa, μετά την κατάθεση προσφοράς ύψους 4,05 δισ. ευρώ από τη Siemens Energy για το μειοψηφικό πακέτο μετοχών που δεν κατέχει η δεύτερη στην πρώτη. 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News