Business & Finance Δευτέρα 23/05/2022, 15:01
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Χαμήλωσε ταχύτητα μετά την δυναμική έναρξη

Χρηματιστήριο: Χαμήλωσε ταχύτητα μετά την δυναμική έναρξη

Aπό δυνάμεις έμεινε το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τη δυναμική έναρξη που κατέγραψε στην εναρκτήρια συνεδρίαση για την τρέχουσα εβδομάδα, καταγράφοντας ήπια άνοδο. 

Η αλλαγή πλεύσης αρκετών μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, συντέλεσε ούτως ώστε το ελληνικό χρηματιστήριο να επιβραδυνθεί κι ενώ στο ξεκίνημα άφησε υποσχέσεις και δημιούργησε προσδοκίες πώς η σημερινή συνεδρίαση θα είναι επανάληψη αυτής της Παρασκευής, όταν και την ολοκλήρωσε με κέρδη της τάξεως του 1,04%. 

Το κατέβασμα της ταχύτητας είναι αισθητό, καθώς από τις 870 μονάδες που βρέθηκε νωρίτερα, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται πλησίον των 861 μονάδων, με ισχνή άνοδο της τάξεως του 0.20%. Ο τζίρος έχει ξεπεράσει τα 51 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών έχει αγγίξει τα 18 εκατ. τεμάχια. 

Με αρκετές εκ των μετοχών του να έχουν επιδοθεί σε αλλαγή πλεύσης, ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έχει περιορίσει επίσης τα κέρδη στο 0,225, ενώ ο Mid Cap οριακά αποφεύγει να κατέλθει του μηδενός (0,04%).
Με οριακή άνοδο 0,07% κινείται και ο τραπεζικός δείκτης, με τις μετοχές του να παρουσιάζουν μικτά πρόσημα.  
Η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή παραμένει υψηλά και συγκεκριμένα στο +3,80%, ενώ ο ΟΤΕ ενισχύεται κατά 2,35%. Ακολουθεί η μετοχή της Εθνικής με άνοδο της τάξεως του 1,48% και της ΓΕΚ Τέρνα με 1,38%.
Στην αντίπερα όχθη, η μετοχή της Πειραιώς δέχεται έντονες πιέσεις που της στοιχίζουν περί του 3,36%, αισθητά πιο ψηλά οι μετοχές των Motor Oil και Jumbo με πτώση 1,25% και 1,32% αντίστοιχα.  

Η σημερινή εικόνα

Αντίστοιχη είναι η αντίδραση και των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων σήμερα, τα οποία φάνηκε να επηρεάζονται από την ανάρτηση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ στο blog της ΕΚΤ, με την οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στα τέλη Σεπτεμβρίου να σημάνει το τέλος των αρνητικών επιτοκίων. 

H ανακοίνωση ότι η Κομισιόν θα προτείνει την επέκταση της ρήτρας διαφυγής των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (δεν ισχύουν οι δημοσιονομικοί κανόνες για έλλειμμα και χρέος) δεν επέδρασε σχεδόν καθόλου στις ευρωπαϊκές αγορές.

Από την άλλη, η πρόταση της Κομισιόν για τέλος της Ενισχυμένης Εποπτείας της Ελλάδας από τους ευρωπαϊκού θεσμούς με το σκεπτικό ότι έχει εκπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεών της τον ερχόμενο Αύγουστο, επίσης δεν λειτούργησε καταλυτικά στη Λεωφόρο Αθηνών. 

Είναι γεγονός ότι ένα κλίμα συγκράτησης είναι έκδηλο στις διεθνείς αγορές, καθώς από χθες έχει αρχίσει το Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, με τους παράγοντες των αγορών να αναμένουν τις δηλώσεις των ανθρώπων που πρωταγωνιστούν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο στην παγκόσμια οικονομία. 

Εκεί θα μεταβεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του συνεδρίου. Να αναφερθεί επίσης ότι σήμερα και αύριο ο υπουργός Οικονομικών βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Τέλος η ενισχυμένη εποπτεία στις 20 Αυγούστου

Κ. Λαγκάρντ: Τέλος τα αρνητικά επιτόκια στα τέλη Σεπτεμβρίου

Στον πλήρη έλεγχο της Lamda Development επιστρέφει η Lamda Malls

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News