Business & Finance Δευτέρα 23/05/2022, 11:31
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Άνοιγμα εβδομάδας με υποσχέσεις και «πάτημα» στις 870 μονάδες

Χρηματιστήριο: Άνοιγμα εβδομάδας με υποσχέσεις και «πάτημα» στις 870 μονάδες

Με ανεβασμένη ταχύτητα έχει εισέλθει στην τρέχουσα εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, επεκτείνοντας τα κέρδη από τη συνεδρίαση της Παρασκευής, στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του Μαΐου. Ενός μηνός, στη διάρκεια του οποίου ταλαιπωρήθηκε αρκετά, περισσότερο σε σχέση με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Τα κέρδη 1,27% της προηγούμενης εβδομάδας, έχουν περιορίσει τις απώλειες της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στο 5,58% για τον Μάιο, ποσοστό που ακόμη είναι μεγαλύτερο από τα κέρδη της τάξεως του 4,89% του Απριλίου.

Η έντονη μεταβλητότητα ήταν και όπως φαίνεται θα συνεχίσει να είναι η παρούσα τον Μάιο, καθώς οι συνθήκες μόνο ευοίωνες δεν είναι. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν δείχνει κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης και τουναντίον η Ρωσία δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει σε αντίποινα στις κυρώσεις της Δύσης (όπως έκανε με τη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου στις Πολωνία και Βουλγαρία διότι αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλι).

Η ενεργειακή κρίση μήνα με τον μήνα γιγαντώνεται και μαζί της ο πληθωρισμός, με τις πιέσεις πλέον των τιμών να είναι εμφανείς στην καθημερινότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Η εκτίναξη του πληθωρισμού έχει φέρει τις κεντρικές τράπεζες προ των ευθυνών τους, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να αποσύρουν τα υπέρμετρα χαλαρά μέτρα στήριξης τα οποία υιοθέτησαν εν μέσω της ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία. 

Η αθρόα ρευστότητα με τις αγορές ομολόγων και το τέλος του φθηνού χρήματος που συνεπάγονται οι αυξήσεις των επιτοκίων, έφεραν ένα ευρείας κλίμακας κύμα πανικού, το οποίο με τη σειρά του πυροδότησε ρευστοποιήσεις οι οποίες μάτωσαν τις μετοχές και τους χρηματιστηριακούς δείκτες. 

Όσο οι εξελίξεις αυτές θα είναι παρούσες, δεν προβλέπεται να αποκατασταθεί η τάξη στις αγορές. Ενδεικτικό ότι οι οκτώ διαδοχικές εβδομάδες απωλειών του Dow Jones, συνιστά την χειρότερη περίοδό του από το 1932.   

Η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών

Πίσω στην ελληνική αγορά, μετά την πρώτη ώρα των συναλλαγών, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο 1,22% και έχει ανέβει στις 870,55 μονάδες, ένα υψηλό από τις 6 Μαΐου. Ο τζίρος έχει ανέλθει στα 8 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών στα 4 εκατ. τεμάχια. 

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 1,34%, έχοντας για στηρίγματα τις τράπεζες των μετοχών, ωστόσο σήμερα συμβάλλουν και οι μετοχές των εταιρειών του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα (Τέρνα Ενεργειακή 3.38%, ΓΕΚ Τέρνα 2,13%). Ο Δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης βρίσκεται στο +0,69%, ενώ ο τραπεζικός στο 1,55%, ενώ υψηλότερα στο +1,85% βρίσκεται ο δείκτης του κλάδου των ταξιδίων και αναψυχής, μετά τα δημοσιεύματα για τις αεροπορικές θέσεις, οι οποίες στο σύνολό τους πλέον έχουν φθάσει τα επίπεδα του 2019, ενώ στο Νότιο Αιγαίο τις έχουν ξεπεράσει κατά 25%. Κι όλα αυτά σε μια χρονιά κατά την οποία οι Ρώσοι τουρίστες αναμένεται μην ταξιδέψουν στη χώρα μας για ευνόητους λόγους. 

ΑΔΜΗΕ, Εθνική Πειραιώς, Alpha Bank και ΟΤΕ, ξεχωρίζουν, στον αντίποδα ήπιες απώλειες για τις μετοχές των Coca Cola, Lamda και Σαράντης. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2019 οι αεροπορικές θέσεις προς Ελλάδα

Στον πλήρη έλεγχο της Lamda Development επιστρέφει η Lamda Malls

Εθνική Τράπεζα: Πουλά χαρτοφυλάκιο ακινήτων 100 εκατ. ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News