Business & Finance Δευτέρα 21/12/2020, 23:46
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Η Wall Street «μάζεψε» τις απώλειές της

Η Wall Street «μάζεψε» τις απώλειές της

Με πτώση έκλεισαν τη συνεδρίαση οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq περιορίζοντας όμως κατά πολύ τις αρχικές τους απώλειες, καθώς οι επενδυτές άφησαν στην άκρη τις ανησυχίες που προκάλεσε το νέο στέλεχος του κορωνοϊού στη Βρετανία, εστιάζοντας στο νέο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων ύψους 900 δισ.δολαρίων που ενέκρινε το Κογκρέσο. Ο δείκτης Dow Jones κατάφερε μάλιστα να περάσει σε θετικό έδαφος και να κλείσει με μικρά κέρδη 0,12%. 

Ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με πτώση 0,40%, ενώ ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq με πτώση μόλις 0,10%. Και οι δύο δείκτες κατέγραφαν στο άνοιγμα της συνεδρίασης απώλειες πολύ μεγαλύτερες του 1%, παρασυρόμενοι από το πανικό που επικράτησε στην Ευρώπη μετά την απομόνωση της Βρετανίας και τη νέα μορφή που έχει αρχίσει να λαμβάνει ο ιός, που σύμφωνα με τους επιστήμονες, μεταδίδεται κατά 70% πιο γρήγορα. 

«Το Χριστουγεννιάτικο ράλι θα πρέπει να περιμένει. Τα άσχημα νέα για τον Covid-19 στη Βρετανία υπενθύμισαν στις αγορές ότι η πανδημία δεν έχει ακόμη τελειώσει και ότι τα εμβόλια δεν θα σταματήσουν άμεσα την εξάπλωση του ιού με την αβεβαιότητα να συνεχίζεται για αρκετό ακόμη καιρό», αναφέρει ο Ντέιβιντ Κάρτερ αναλυτής της Lenox Wealth Advisors στη Ν.Υόρκη. 

Το νέο πακέτο μέτρων ύψους 900 δισ.δολαρίων στις ΗΠΑ περιλαμβάνει επιδόματα ανεργίας, μέτρα ελάφρυνσης προς τις επιχειρήσεις και κονδύλια για την χρηματοδότηση της διανομης των εμβολίων, όμως ήταν πολύ μικρότερα από αυτά που περίμενε η αγορά. Ο Κάρτερ σημειώνει ότι τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης είναι αρκετά για να αντιμετωπίσουν την ύφεση, όχι όμως για πολύ καιρό. 

Ο αρχικός πανικός που προκάλεσε η είδηση της μετάλλαξης του ιού βύθισε ξανά τις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, παρά την προοπτική της νέας οικονομικής βοήθειας ύψους 15 δισ.δολαρίων που συμπεριλαμβάνεται στο νέο πακέτο μέτρων. Από σήμερα, εισήχθη στο δείκτη S&P 500 και η Tesla, εκπροσωπώντας περίπου το 1,69% του δείκτη. Ομως, η μετοχή της υποχώρησε 6,5%. 

Οι τράπεζες πάντως κατάφεραν να αντισταθούν, μετά τα αποτελέσματα των stress test που δημοσιοποίησε η Φέντεραλ Ριζέρβ και τα οποία έδειξαν ότι οι αμερικανικές τράπεζες έχουν επαρκές κεφάλαιο, δίδοντας έτσι το πράσινο φως για επαναφορές ιδίων μετοχών και καταβολή μερισμάτων, σε περιορισμένη κλίμακα. Ο τραπεζικός κλάδος του δείκτη S&P 500 ενισχύθηκε 2,7%. Η μετοχή της Goldman Sachs σημείωσε άνοδο 6,1%. 

moneyreview.gr
   
  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News