Business & Finance Παρασκευή 20/05/2022, 15:49
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: «Ριμπάουντ» των χρηματιστηρίων με ισχυρά κέρδη 

Ευρώπη: «Ριμπάουντ» των χρηματιστηρίων με ισχυρά κέρδη 

Με ισχυρά κέρδη κινούνται στην τελευταία συνεδρίαση της τρέχουσας εβδομάδας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, διαγράφοντας παράλληλα και τις απώλειες που υπέστησαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης σημειώνει άνοδο περί του 1,60% τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Λονδίνο ενισχύονται κατά σχεδόν 1,85% το καθένα, αυτό στο Παρίσι καταγράφει κέρδη περί του 1,70%, στο +1,50% βρίσκεται το χρηματιστήριο στο Μιλάνο. 

Οι κυκλικοί κλάδοι έχουν αναλάβει τα ηνία στη σημερινή συνεδρίαση, με τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να ξεχωρίζει με άνοδο πλέον του 3%, ενώ πιο πίσω ακολουθεί ο κλάδος της τεχνολογίας και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. 

Για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και όχι μόνο ολοκληρώνεται μια επεισοδιακή εβδομάδα, στη διάρκεια της οποίας τόσο τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ο οποίος σκαρφάλωσε σε υψηλό 41 ετών, όσο και τα αποτελέσματα για το α΄ τρίμηνο δύο εκ των μεγαλυτέρων αμερικανικών αλυσίδων λιανικής πώλησης τα οποία απογοήτευσαν, έφεραν αναστάτωση. 

Σήμερα εξάλλου, τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στη Γερμανία απογοήτευσαν, καθώς τον Απρίλιο σημείωσαν νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ.

Ωστόσο εν μέρει ο προβληματισμός αυτός από τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αντισταθμίσθηκε από τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία, οι οποίες αναπάντεχα ενισχύθηκαν τον προηγούμενο μήνα. 

Το θέμα που κυριαρχεί και μονοπωλεί το ενδιαφέρον είναι η επικείμενη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι χρηματαγορές τοποθετούνται κατά 38% ότι αυτή θα έρθει τον ερχόμενο Ιούλιο. Ωστόσο από αυτά τα στοιχήματα, το 60% εξ αυτών τιμολογούν μια επιθετική αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Σε περίπτωση που το δ.σ. της ΕΚΤ προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, τότε το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα βρεθεί στο μηδέν, κάτι που θα έχει να γίνει για πρώτη φορά από το 2013. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News