Business & Finance Παρασκευή 20/05/2022, 11:29
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Άνοδος στο κλείσιμο μιας επεισοδιακής εβδομάδας

Χρηματιστήριο: Άνοδος στο κλείσιμο μιας επεισοδιακής εβδομάδας

Ανοδικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, στην έναρξη της τελευταίας για την τρέχουσα εβδομάδα συνεδρίαση, μιας εβδομάδας στη διάρκεια της οποίας οι αγορές ταλαιπωρήθηκαν ιδιαίτερα. 

Στο ευμετάβλητο περιβάλλον που έχει σκιαγραφηθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση την οποία επέτεινε ο πόλεμος όπως και την επιδείνωση του πληθωρισμού και την νέα έξαρση της πανδημίας στην Κίνα, προστέθηκαν οι ανησυχίες αναφορικά με τις προοπτικές της ιδιωτικής κατανάλωσης. Ανησυχίες τις οποίες πυροδότησαν τα απογοητευτικά αποτελέσματα δύο μεγάλων αμερικανικών αλυσίδων λιανικής πώλησης για το α΄ τρίμηνο, ωστόσο ήταν οι προειδοποιήσεις τους για ακόμη πιο δύσκολες ημέρες που σκόρπισαν ένα κύμα πανικού. 

Μετά το αιμάτωμα των μετοχών στη Wall Street την Τετάρτη και των ευρωπαϊκών χθες, σήμερα έχει αποκατασταθεί κάπως η τάξη στην Ευρώπη. Σε αυτό έχει συμβάλλει η χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street, η οποία ναι μεν κατέγραψε απώλειες μεν, ήπιες δε. 

Με τα χρηματιστήρια στην Ασία να δείχνουν τον δρόμο γι αναστροφή του κλίματος, ακολούθησαν αυτά στην Ευρώπη και στο πλαίσιο αυτό και το ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφει κέρδη.

Γεγονός είναι ότι για να καλύψει το χαμένο έδαφος της εβδομάδας θα χρειαστεί σήμερα να βγάλει μια σχετικά δυνατή αντίδραση. Σε επίπεδο μήνα δεν μπορεί να γίνει λόγος για ανάκαμψη, καθώς απούσης της σημερινής συνεδρίασης χάνει περί του 7%. 

Η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών

Ο Γενικός Δείκτης χθες στα χαμηλότερα του επίπεδα έφθασε έως τις 838 μονάδες και έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 2 Μαρτίου, όταν είχε αρχίσει η αφαίμαξη στα χρηματιστήρια από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου. 

Μετά την πρώτη ώρα συμπληρωμένη, ο ΓΔ σημειώνει άνοδο περί του 0,65% και έχει ανέβει στις 857,02 μονάδες κι απομακρύνθηκε από τις 851 μονάδες που έκλεισε χθες. 

Ο τζίρος έχει φθάσει στα 12 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών στα 5 εκατ. τεμάχια. 

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έχοντας μόλις πέντε μετοχές του να κινούνται πτωτικά (ΕΛΠΕ -1,62%, ΟΤΕ -1,45%, Aegean -0,78%, Lamda -0,34%, Σαράντης -0.15%) σημειώνει άνοδο σχεδόν 0,80%, με αυτόν της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης στο +0,57%. Με τις μετοχές των Eurobank (+3,39%) και Alpha Bank (+2,06%) να είναι αυτές που παρουσιάζουν τα περισσότερα κέρδη μεταξύ αυτών του FTSE Large Cap, ο τραπεζικός δείκτης με τα κέρδη του της τάξεως του 2,61% προπορεύεται μεταξύ των κλαδικών δεικτών και ακολουθεί ο δείκτης των τροφίμων και ποτών που ενισχύεται κατά 1,58%. 

Ξεχωρίζουν επίσης οι μετοχές των Πειραιώς, Mytilineos, Coca Cola με άνοδο 1,87%, 1,74% και 1,61% αντίστοιχα. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News