Business & Finance Πέμπτη 19/05/2022, 14:01
ΑΓΟΡΕΣ

Αδυνατεί να πιάσει τα 30.000 δολάρια το Bitcoin: Πώς μπορεί να επηρεάσει τις αγορές

Αδυνατεί να πιάσει τα 30.000 δολάρια το Bitcoin: Πώς μπορεί να επηρεάσει τις αγορές

Στη σκιά του ισχυρού sell off σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία βρέθηκε και η αγορά κρυπτονομισμάτων, όπου η απαισιοδοξία ήταν διάχυτη λόγω των έντονων πληθωριστικών πιέσεων και των φόβων για το σενάριο ύφεσης.

Το Bitcoin διολίσθησε χθες εκ νέου κάτω των 30.000 δολάριων και μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να σπάσει το φράγμα. Ενδεικτικά, λίγη ώρα πριν τις 2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, το δημοφιλέστερο κρυπτονομίσμα κινείται πέριξ των 29.149 δολαρίων, σημειώνοντας απώλειες 2,46%.

Η αβεβαιότητα όμως άγγιξε ολόκληρο το ταμπλό, «χτυπώντας» και άλλα μεγάλα κρυπτονομίσματα, όπως το Solana που σημειώνει απώλειες περίπου 8,93%, το Cardano που υποχωρεί κατά 8,57% και βέβαια και το Ethereum που καταγράφει πτώση της τάξης του 4,95%, σύμφωνα με στοιχεία του Coindesk.

Συνολικά το τελευταίο εικοσιτετράωρο, η αγορά κρυπτονομισμάτων έχει «διαγράψει» 1,2 τρισ. δολάρια, καταγράφοντας απώλειες 4,13%, σύμφωνα με στοιχεία του Coin Market Cap. Το γεγονός αυτό, όμως, δεν προκαλεί μεγάλη έκπληξη, αφού τα κρυπτονομίσματα τείνουν να ακολουθούν την πορεία των μεγάλων χρηματιστηριακών δεικτών στις ΗΠΑ και δη των μετοχών τεχνολογίας. Υπενθυμίζεται πως χθες, η συνεδρίαση στην Wall Street έκλεισε με βαριές απώλειες με τον Nasdaq να υποχωρεί κατά 4,73%.

Η σχέση με τα χρηματιστήρια

Σε σχετικό σημείωμα από τις προηγούμενες ημέρες, αναλυτές της Bank of America επιβεβαίωσαν ότι τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες, όπως και τα παραδοσιακά assets, δηλαδή η άνοδος του πληθωρισμού, η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού και ο ενισχυμένος κίνδυνος ύφεσης.

Η τράπεζα τόνισε επίσης ότι οι ανησυχίες για έναν λεγόμενο κρυπτο-χειμώνα δηλαδή μία περίοδο όπου οι τιμές θα καταρρεύσουν και δεν θα μπορέσουν να ανακάμψουν για χρόνια, δεν έχουν καμία βάση. Οι επενδυτές που αναρωτιούνται γιατί τα ψηφιακά assets δεν έχουν καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τα παραδοσιακά, θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων είναι μία «αναδυόμενη τεχνολογική τάξη και τα κρυπτονομίσματα που ηλεκτροδοτούν το οικοσύστημα ανταλλάσσονται όπως και τα περιουσιακα στοιχεία υψηλής ανάπτυξης και ρίσκου», δηλώνουν οι αναλυτές της BofA.

Επίσης, η τράπεζα τόνισε και αντίστροφα ότι δεν υπάρχει καμία βάσιμη ένδειξη πως η υποχώρηση στην αγορά κρυπτονομισμάτων θα επεκταθεί και στα παραδοσιακά χρηματιστήρια. Αυτή η ανησυχία αναδύθηκε μετά από την κατάρρευση του terraUSD την περασμένη εβδομάδα. Οι αναλυτές αντιθέτως υποστήριξαν ότι η κατάρρευση του κρυπτονομίσματος και η απώλεια της ισοτιμίας του με το δολάρια οφείλεται στο γεγονός ότι δόθηκε προτεραιότητα στην αγορά του έναντι της σταθερότητας της τιμής του.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Βαριές απώλειες, παραδομένο στο sell-off στις διεθνείς αγορές

Ευρωπαϊκές μετοχές: Χαμένη χρονιά το 2022 – «Μην περιμένετε κέρδη»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News