Business & Finance Πέμπτη 19/05/2022, 11:24
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Βαριές απώλειες, παραδομένο στο sell-off στις διεθνείς αγορές 

Χρηματιστήριο: Βαριές απώλειες, παραδομένο στο sell-off στις διεθνείς αγορές 

Ισχυρό «τράνταγμα» περίμενε στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, κάτι που ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο καθώς είχε προηγηθεί το «αιμάτωμα» των μετοχών στην Wall Street χθες βράδυ, με το κλίμα αυτό να μεταφέρεται σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές.

Τις αγορές σε ΗΠΑ και Ευρώπη τις έχει κατακλύσει ένα κύμα πανικού το οποίο πυροδοτήθηκε από τον κλάδο του λιανικού εμπορίου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όταν η αλυσίδα Target ανακοίνωσε μείωση κερδών κατά το ήμισυ το προηγούμενο τρίμηνο και προειδοποίησε γι ακόμη χειρότερες ημέρες στο μέλλον. Τα αποτελέσματα και η καθοδήγησή της για το 2022 στοίχισε 25% στη μετοχή της και περί των 25 δισ. δολαρίων στην κεφαλαιοποίησή της. 

Η ανακοίνωση αυτή έδωσε το γενικό πρόσταγμα για να αρχίσει ένα γενικευμένο sell-off στη Wall Street με τους Dow Jones και S&P 500 να βιώνουν τη χειρότερη ημέρα τους από τον Ιούνιο του 2020. Βαριές απώλειες καταγράφουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων να είναι αυτός που υπόκειται στις εντονότερες πιέσεις. 

Η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών

Οι μετοχές των τραπεζών δέχονται κλυδωνισμούς κι έτσι ο Γενικός Δείκτης με το «καλημέρα» έχει κάνει βύθιση της τάξεως του 2,2,03% και έχει κατρακυλήσει στις 849,17 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 24 Μαρτίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι χαμηλότερα το ελληνικό χρηματιστήριο έχει να βρεθεί από τις αρχές Μαρτίου, στην κορύφωση του πανικού στις αγορές από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. 

Ο τζίρος έχει φθάσει στα 14 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών να έχει ξεπεράσει τα 6 εκατ. τεμάχια. 

Με όλες τις μετοχές του σε αρνητικό έδαφος, ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 2,12% και βρίσκεται στις 2.037 μονάδες. Από τη μεριά του αυτός της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης καταγράφει απώλειες περί του 1,50%. Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς έχουν βυθιστεί υπό του -4% με συνέπεια ο τραπεζικός δείκτης να έχει δεχθεί πλήγμα της τάξεως του 3,58% και να είναι ο κλαδικός δείκτης με τη χειρότερη εικόνα. 

Πίσω από τις μετοχές των τραπεζών αυτή της Coca Cola, με απώλειες της τάξεως του 3,26%, οι οποίες της έχουν στοιχίσει εκ νέου τα πρωτεία στη Λεωφόρο Αθηνών ως προς την πιο πολύτιμη εταιρεία, καθώς η κεφαλαιοποίησή της συρρικνώθηκε στα 7,3 δισ. ευρώ, με του ΟΤΕ η μετοχή του οποίου καταφέρνει να περιορίζει τις απώλειές της στο 0,47% στα 7,5 δισ. ευρώ. 

Στο -3% η μετοχής της Mytilineos, Quest, Ελλάκτωρ και Σαράντης μαζί με τον ΟΤΕ καταγράφουν απώλειες μικρότερες του -1%. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News