Business & Finance Τετάρτη 18/05/2022, 23:04
ΑΓΟΡΕΣ

Ατελείωτο sell off στην Wall Street: Βαριές οι απώλειες για τον Dow Jones

Ατελείωτο sell off στην Wall Street: Βαριές οι απώλειες για τον Dow Jones

Πανωλεθρία ήταν η σημερινή συνεδρίαση στην Wall Street, καθώς οι φόβοι για τον πληθωρισμό προκάλεσαν τριγμούς στους μεγαλύτερους δείκτες των ΗΠΑ, «χτυπώντας» ακόμη και τα πιο ηχηρά ονόματα του λιανεμπορίου.

Με βαριές απώλειες -3,57% έκλεισε ο Dow Jones, χάνοντας 1.164 μονάδες στην μεγαλύτερη διολίσθηση από τον Οκτώβριο του 2020. Ο S&P 500 σημείωσε επίσης τις μεγαλύτερες απώλειες μηνών, και συγκεκριμένα από τον Ιούνιο του 2020, με -4,04%. Μάλιστα, μόλις 13 εταιρείες του δείκτη κατάφεραν να σημειώσουν κέρδη στη σημερινή συνεδρίαση. Τέλος, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, που συνήθως επιβαρύνεται περισσότερο σε περιόδους αβεβαιότητας, κατέγραψε απώλειες της τάξης του 4,73%, σημειώνοντας αντίστοιχη διολίσθηση με τις αρχές του μήνα.

Το sell-off πυροδοτήθηκε από τις ανακοινώσεις των κολοσσών του σχετικού κλάδου, της Target και της Walmart, για χαμηλότερα από το προσδοκώμενο αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Οι ανακοινώσεις αυτές επιβεβαίωσαν τους φόβους των επενδυτών ότι ο πληθωρισμός αφήνει έντονο αποτύπωμα στην αμερικανική οικονομία.

Ειδικότερα, η μετοχή της Target υποχώρησε ακόμη και κατά 27% σήμερα, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε νωρίτερα μέσα στην ημέρα έσοδα τριμήνου κατά πολύ χαμηλότερα από την μέση εκτίμηση. Την συρρίκνωση αυτή απέδωσε αφενός στα υψηλά κόστη καυσίμων, αλλά και του κόστους εργασίας. Επίσης, χαμηλότερο από το προσδοκώμενο ήταν και το επίπεδο των πωλήσεών της σε ορισμένα προϊόντα (πλην των βασικών), όπως για παράδειγμα οι τηλεοράσεις.

Χθες είχαν προηγηθεί οι ανακοινώσεις της Walmart, που επίσης είχε χαμηλές επιδόσεις λόγω του κόστους των καυσίμων και του εργατικού κόστους. Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε απώλειες 7% χθες και σήμερα διολίσθησε περαιτέρω κατά 11%.

Τα αποτελέσματα των δύο εταιρειών έρχονται σε συνέχεια άλλων επιχειρήσεων λιανικής που έχουν επιβαρυνθεί έντονα από τον υψηλότατο πληθωρισμό, σκορπίζοντας πανικό στην Wall Street. Ωστόσο, το κλίμα στα αμερικανικά χρηματιστήρια ήταν ήδη τεταμένο λόγω της απόφασης της Fed για σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια επέκτασης. Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικές ημέρες, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης, στην πιο επιθετική κίνηση από το 2000.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νευρικό κλίμα της Wall Street μεταδόθηκε και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση με απώλειες. Βέβαια, στην ευρωπαϊκή πλευρά είχαν προηγηθεί οι ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό του Απριλίου στην Βρετανία, που άγγιξε υψηλό 40 ετών, και τα αναθεωρημένα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στο «κόκκινο» με φόντο τον πληθωρισμό

Χρηματιστήριο: Άνευρη συνεδρίαση και υποχώρηση 0,12%

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News