ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Άνευρη συνεδρίαση και υποχώρηση 0,12%  

Χρηματιστήριο: Άνευρη συνεδρίαση και υποχώρηση 0,12%  

Με χαμηλές ταχύτητες κινήθηκε σε όλη τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς τόσο στην άνοδό του όσο και στην πτώση του οι μεταβολές που παρουσίαζε ήταν μικρού εύρους. Εντέλει ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με ελάχιστη πτώση, ωστόσο απέφυγε τις μεγαλύτερες απώλειες, όπως καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα, αλλά και η Wall Street. 

Ο Γενικός Δείκτης απώλεσε 0,12% και υποχώρησε στις 866,73 μονάδες, μόλις μια μονάδα χαμηλότερα σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Το υψηλό ημέρας καταγράφηκε στις 871,07 μονάδες, ενώ το χαμηλό στις 864,61 μονάδες. 

Ο τζίρος παρέμεινε εντός του εύρους που κινείται στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, στα 84 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών στα 27,2 εκατ. τεμάχια και την πλειοψηφία αυτών να αφορούν συναλλαγές στις μετοχές των τραπεζών. 

Με τις μετοχές του να παρουσιάζουν μικτά πρόσημα, ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης υποχώρησε οριακά κατά 0,13%, ενώ στον αντίποδα ο Mid Cap έκλεισε με άνοδο της τάξεως του 0,62%. Πτωτικά κατά 0,23% κινήθηκε ο δείκτης των τραπεζών, καθώς μόνο η μετοχή της Εθνικής ήταν μεταξύ των συστημικών τραπεζών που σημείωσε άνοδο 1,12%. Ενδεικτικό της σημερινής υποτονικότητας είναι ότι το ποσοστό αυτό είναι το τέταρτο καλύτερο από τις μετοχές του FTSE Large Cap, καθώς η μετοχή της Jumbo προσέθεσε 3,75%, της Ελβαλαχαλκόρ 2,34%, και της Σαράντης 1,21%. 

Από την άλλη οι μεγαλύτερες πιέσεις εξασκήθηκαν στη μετοχή της Coca Cola, στην πρώτη ημέρα αφότου επανέκτησε τα πρωτεία στη Λεωφόρο Αθηνών, ως η πιο πολύτιμη εισηγμένη με όρους κεφαλαιοποίησης. 
Με ένα εντυπωσιακό έξι στα έξι μέχρι της μετοχής της, η κεφαλαιοποίησή της ξεπέρασε αυτή του ΟΤΕ και έγινε έτσι εκ νέου η πιο ακριβή μετοχή του ελληνικού χρηματιστηρίου. 

Σήμερα ωστόσο κινούταν σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης υπό του -3% (έκλεισε στο -3,34%). Συγχρόνως η μετοχή του ΟΤΕ παρουσίαζε κέρδη, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίησή του να ξεπεράσει ενδοσυνεδριακά αυτή της Coca Cola. Στη συνέχεια όμως όπως φάνηκε άρχισε να μένει από δυνάμεις, με αποτέλεσμα καταγράψει οριακές απώλειες 0,06%, ενώ και οριακά η χρηματιστηριακή αξία του ΟΤΕ έμεινε χαμηλότερα από της Coca Cola (7,59 δισ. ευρώ, 7,63 δισ. ευρώ αντίστοιχα).

Τα βελτιωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναφορικά με την απασχόληση στη χώρα μας, δεν βοήθησαν ούτως ώστε το ελληνικό χρηματιστήριο να ανεβάσει ταχύτητα. 

Σύμφωνα με αυτά, νεά μείωση παρουσίασε η ανεργία στη χώρα μας τον Μάρτιο του 2022, με το εποχικά διορθωμένο ποσοστό να ανέρχεται στο 12,2%.

Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο του 2022 η ανεργία είχε διαμορφθεί στο 12,7% και τον περσινό Μάρτιο στο 16,8%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.187.657 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 523.963 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021 (+14,3%) και κατά 16.180 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022 (+0,4%).

Την ίδια ώρα τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος έδειξαν ότι έλλειμμα 921 εκατ. ευρώ εμφάνισε το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίος – Απριλίος 2022, έναντι ελλείμματος 6,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Παράλληλα, κατά την ίδια περίδο, το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 4.062 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 9.378 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ανεργία: Νέα υποχώρηση στο 12,2% τον Μάρτιο

ΤτΕ: Πρωτογενές έλλειμμα 914 εκατ. ευρώ στο τετράμηνο

Τιτάν: Επένδυση ύψους 37 εκατ. ευρώ στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ

ΤΑΙΠΕΔ: Η MRP TAVROS ΑΕ πλειοδότης για το ακίνητο στον Ταύρο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News