Business & Finance Τετάρτη 18/05/2022, 17:06
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Λιανικό εμπόριο και τεχνολογία ασκούν έντονες πιέσεις

Wall Street: Λιανικό εμπόριο και τεχνολογία ασκούν έντονες πιέσεις

Πιέσεις ασκούνται στη Wall Street στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, μία ημέρα αφότου οι S&P 500 και Nasdaq κατέγραψαν κέρδη πλέον του 2%. Οι σημερινές πιέσεις προέρχονται από τις μετοχές που χθες λειτούργησαν ως ωστική δύναμη αυτές του τεχνολογικού κλάδου, αλλά και αυτές των μεγάλων αλυσίδων του λιανικού εμπορίου. 

Ο Dow Jones υποχωρεί κατά 1,20%, ο S&P 500 διαγράφει περί του 1,50%, με τον Nasdaq να αποδυναμώνεται κατά 1,80%. 

Το σημερινό πλήγμα στον κλάδο του λιανικού εμπορίου έχει φέρει η αλυσίδα Target, μετά τη βύθιση κατά το ήμισυ των κερδών της για το α΄ τρίμηνο του 2022, ενώ κατά την παρουσίασή της προειδοποίησε για ακόμη περισσότερη συρρίκνωση του περιθωρίου κέρδους της. Αποτέλεσμα η μετοχή της να έχει χάσει το ένα τέταρτο της αξίας της ή το 25%. 

Η κάθοδος αυτή έχει συμπαρασύρει και τις μετοχές κι άλλων μεγάλων αλυσίδων λιανικού εμπορίου. Αυτή της Gap διαγράφει 5,70%, της Kohl’s έχει βυθιστεί κατά 8,30%, της Nordstrom αποδυναμώνεται κατά 6,70% και της Macy’s κατά 7%. 

Τα χθεσινά στοιχεία έδειξαν μια ισχυρή εικόνα αναφορικά με τις λιανικές πωλήσεις κι έτσι οι προαναφερθείσες μετοχές ήταν από εκείνες που μαζί με αυτές των Big Tech πρόσφεραν ώθηση στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Σήμερα ωστόσο, επέστρεψαν οι ανησυχίες για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ κι έτσι οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών έχουν πάρει την κατιούσα. 

Οι ανησυχίες αυτές ξεπρόβαλαν μετά τη χθεσινή συνέντευξη του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, όπου ανέφερε ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι ο πληθωρισμός να φθάσει στα επιθυμητά επίπεδα. 

Οι χρηματαγορές εξάλλου, τιμολογούν για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στον επόμενη συνεδρίασή της, όπως έκανε η Fed στην τελευταία της συνεδρίαση. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News