Business & Finance Δευτέρα 16/05/2022, 14:24
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Χάνει έδαφος με πιέσεις από τις τραπεζικές μετοχές

Χρηματιστήριο: Χάνει έδαφος με πιέσεις από τις τραπεζικές μετοχές

Προσπάθεια να διαφυλάξει τα ισχυρά κέρδη της Παρασκευής καταβάλει το Χρηματιστήριο Αθηνών, ωστόσο όσο περνάει η ώρα οι ρευστοποιήσεις ανεβάζουν ταχύτητα με αποτέλεσμα να διευρύνονται οι σημερινές απώλειες, σε μια ημέρα στην οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε τις εαρινές της προβλέψεις αναφορικά με την πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών. 

Ειδικότερα για την Ελλάδα, η Κομισιόν εκτιμάει ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ανάπτυξη 3,5% φέτος και 3,1% το 2023, έναντι προηγούμενων προβλέψεων για 4,9% και 3,5% αντίστοιχα. Σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις, ο πληθωρισμός αναμένεται στο 6,3% το 2022 και στο 1,9% το 2023. Ο πληθωρισμός αναμένεται να κορυφωθεί στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 και να παραμείνει υψηλός στη συνέχεια, πριν να αποκλιμακωθεί το 2023

Στην εναρκτήρια συνεδρίαση για την εβδομάδα που διανύουμε, η εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι αναντίστοιχη με αυτή των ευρωπαϊκών, όπου ναι μεν η εικόνα είναι ανομοιόμορφη, ωστόσο δεν παρουσιάζουν σημαντικές θετικές ή αρνητικές μεταβολές. 

Αντιθέτως στη Λεωφόρο Αθηνών, η πρωινή προσπάθεια επέκτασης των κερδών σε σύντομο χρονικό διάστημα ατόνησε, για να περάσει έτσι η χρηματιστηριακή αγορά σε αρνητικό έδαφος. 

Ήταν ένα ζητούμενο αν το ράλι της Παρασκευής ήταν στιγμιαία έκλαμψη ή προσπάθεια του χρηματιστηρίου να αποτινάξει το αρνητικό κλίμα το οποίο το έχει καταβάλει από τα τέλη του περασμένου μήνα. 

Ένα κλίμα που έχει κατακλύσει τις αγορές ανά τον κόσμο και το οποίο επί του παρόντος, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μην δείχνει κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης, όπως και η ενεργειακή κρίση και οι υψηλές πτήσεις που έχει επιφέρει, δεν διαφαίνεται καμία βελτίωσή του.

Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο, καθώς τίθενται σε εφαρμογή νέα δεδομένα, από τη στιγμή που κλείνει ένας μεγάλος κύκλος, αυτός της εποχής του φθηνού χρήματος.

Οι οικονομίες θα πρέπει να προχωρήσουν με ιδίες δυνάμεις από τη στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες αποσύρουν τα μέτρα στήριξης, ενώ πλέον οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επανέλθουν σε ρυθμούς λειτουργίας απούσης της αμέριστης και φθηνής ρευστότητας. 

Η εικόνα στο ελληνικό χρηματιστήριο 

Περί τις 14:20, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση της τάξεως του 0,81% και έχει υποχωρήσει στις 860,04 μονάδες, στον απόηχο του +2,43% της περασμένης Παρασκευής, με τις μετοχές των τραπεζών να δέχονται πιέσεις και να συμπαρασύρουν προς τα κάτω το χρηματιστήριο

Ο τζίρος έχει υπερβεί τα 35 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών τα 14, εκατ. τεμάχια.

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης καταγράφει απώλειες της τάξεως του 1,20%, ενώ αντιθέτως ο Mid Cap κρατάει αντιστάσεις και κινείται υψηλότερα κατά 0,44%. 

Με τις δύο από τις τέσσερις μετοχές των συστημικών τραπεζών (Πειραιώς -3,87%, Eurobank -2,73%) να παρουσιάζουν τις περισσότερες απώλειες από αυτές του FTSE Large Cap, ο τραπεζικός δείκτης χάνει 2,30%. 

Πλησίον του -2,73% και η μετοχή της Motor Oil, στο -2,62% η μετοχή της ΔΕΗ και στο -2,12% του ΟΤΕ, η «πεντάδα» των μετοχών με πτώση υπό του -2%. 

Η μετοχή της Βιοχάλκο στην άλλη πλευρά του ταμπλό με +1,95%, κατά 1,38% ενισχύεται η μετοχή του ΟΠΑΠ, ελαφρώς υψηλότερα του +1% οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Βλέπει ανάπτυξη 3,5% και πληθωρισμό 6,3%

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News