Business & Finance Παρασκευή 13/05/2022, 18:03
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με +2,43% στην καλύτερη ημέρα από τα τέλη Μαρτίου 

Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με +2,43% στην καλύτερη ημέρα από τα τέλη Μαρτίου 

Δίνοντας το στίγμα για το πώς θα εξελιχθεί η σημερινή συνεδρίαση από την έναρξή της, το Χρηματιστήριο Αθηνών ολοκλήρωσε (άλλη) μια επεισοδιακή εβδομάδα πραγματοποιώντας ράλι, υπερκεράζοντας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τη σημερινή του πορεία. Με ένα ηχηρό ριμπάουντ το ελληνικό χρηματιστηριο κατάφερε να διαγράψει τις απώλειες της τρέχουσας εβδομάδας και να βρεθεί μια μονάδα υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε ενισχυμένος κατά 2,43% στην καλύτερη ημερήσια επίδοσή του από τις 29 Μαρτίου, πραγματοποιώντας παράλληλα άλμα σχεδόν 21 μονάδων στις 867,02 μονάδες από τις 846,46 μονάδες του κλεισίματος της Πέμπτης. Το υψηλό ημέρας καταγράφηκε 6 μονάδες υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο στις 873,55 μονάδες και το χαμηλό στις 851,93 μονάδες.

Ο τζίρος κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα αγγίζοντας τα 120 εκατ. ευρώ, στην πιο έντονη συναλλακτική δραστηριότητα από τις 21 Απριλίου, με τον όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται στις 36,2 εκατ. μετοχές και γι άλλη μια συνεδρίαση η πλειονότητα αυτών ήταν μετοχές των τραπεζών, με περισσότερο από το ήμισυ του όγκου να αφορά συναλλαγές τους. 

Με μόνο μία μετοχή (ΟΤΕ -1,22%) να καταγράφει απώλειες πλέον του -1% και πέντε μετοχές με ήπια πτώση (ΕΛΠΕ -0,57%, Τιτάν -0,51%, Ελβάλ -0,39%, ΑΔΜΗΕ -0,23%, ΕΥΔΑΠ -,014%), ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 2,37%, ενώ πιο περιορισμένα ήταν τα κέρδη που σημείωσε ο Mid Cap (1,18%). Ανέκοψε ταχύτητα ο δείκτης των τραπεζών κλείνοντας ωστόσο με ένα πειστικό 2,70%, με διαφορά ο δείκτης των τροφίμων και ποτών με άλμα 5,50% είχε την καλύτερη σημερινή εικόνα. 

Μεταξύ των μετοχών του FTSE Large Cap υπήρξαν ανακατανομές αναφορικά με τα κέρδη και εντέλει η μετοχή που βρέθηκε στην κορυφή ήταν της Τέρνα Ενεργειακή με άνοδο 8,49%, εκμεταλλευόμενη με τον καλύτερο τρόπο τις αναφορές για εξαγορά της από τη Macquarie, κλείνοντας σε υψηλό από τις 3 Μαΐου. 

Στο +5,61% η μετοχή της Coca Cola, στο +4,06% της Motor Oil, ακολούθησαν οι μετοχές των Eurobank, Coca Cola, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, Mytilineos και Πειραιώς με κέρδη άνω του +3%. 

Ο «προβιβασμός» των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και της Mytilineos στον δείκτη MSCI Greece Standard, από τον MSCI Small Cap, σε συνδυασμό με τη χθεσινή ικανοποίηση από τα αποτελέσματα για το α΄ τρίμηνο του 2022 από ΟΤΕ, Coca Cola, ΕΛΠΕ και Πειραιώς, έφεραν σήμερα άλλη πνοή στο ελληνικό χρηματιστήριο. Οι χθεσινές ανακοινώσεις εν μέσω του κύματος πανικού στις αγορές ανά τον κόσμο, δεν έτυχαν της υποδοχής που τους αρμόζει από πλευράς επενδυτών, η οποία υπό κανονικές συνθήκες δίνει το έναυσμα για αγορές μετοχών. 

Εντέλει με μια ημέρα καθυστέρηση, οι αλλαγές στον δείκτη MSCI Greece ο οποίος πλέον απαρτίζεται από οκτώ μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Μυτιληναίος, μαζί με τα εταιρικά αποτελέσματα αποτίναξαν το κλίμα αβεβαιότητας του τελευταίου διαστήματος στη Λεωφόρο Αθηνών.

Αναστροφή του αρνητικού κλίματος εξάλλου συντέλεσθηκε και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε καμία περίπτωση όμως η ανοδική αντίδραση δεν ήταν της ίδιας έντασης με αυτή του ελληνικού χρηματιστηρίου. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Στον MSCI Greece οι Mytilineos και Εθνική Τράπεζα

BofA: Το sell off θυμίζει το σκάσιμο της φούσκας των dot com – Έπιασαν πάτο οι αγορές;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News