Business & Finance Παρασκευή 13/05/2022, 15:47
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Το ιταλικό χρέος «πρωταθλητής» της εβδομάδας

Ομόλογα: Το ιταλικό χρέος «πρωταθλητής» της εβδομάδας

Ευρείας κλίμακας ήταν η αποκλιμάκωση που συντελέσθηκε στις αποδόσεις των κρατικών ομoλόγων στην αγορά της Ευρωζώνης, καθώς οι επενδυτές μετά από καιρό τα χρησιμοποίησαν ως ασφαλή καταφύγια, γυρίζοντας την πλάτη στα περιουσιακά στοιχεία με ρίσκο όπως είναι οι μετοχές και τα εμπορεύματα. 

Η συζήτηση το προηγούμενο διάστημα αναφορικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, επέφεραν πλήγμα στις αγορές των κρατικών ομολόγων. Όταν τα επιτόκια είναι ψηλά αυξάνεται το κόστος δανεισμού, συνθήκη που δεν είναι ευνοϊκή για το κρατικό χρέος.

Οι ανησυχίες αυτές έστειλαν τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε πολυτερή υψηλά (η απόδοση της γερμανικής δεκαετίας έφθασε σε υψηλό οκταετίας), εντούτοις την εβδομάδα που διανύουμε οι αποδόσεις κινήθηκαν προς την αντίθετη κατεύθυνση και χάραξαν πορεία αποκλιμάκωσης. 

Το χρέος όμως που αυτή την εβδομάδα ευνοήθηκε το περισσότερο από τη στροφή των επενδυτών στα κρατικά ομόλογα, είναι αυτό της Ιταλίας.

Όπως αναφέρει το Reuters, η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς κρατικού τίτλου χρέους έχει καταγράψει υποχώρηση 36 μονάδων βάσεως, μια εβδομαδιαία επίδοση που είναι η καλύτερη για περισσότερο από τρία χρόνια και συγκεκριμένα από τον Αύγουστο του 2019 (την ίδια ώρα η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού bund έχει περιορισθεί κατά 25 μονάδες, το περισσότερο από την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου). 

Ομόλογα: Το ιταλικό χρέος «πρωταθλητής» της εβδομάδας-1

Αξίζει να αναφερθεί ότι την περασμένη Δευτέρα η απόδοση του προαναφερόμενου ομολόγου είχε σκαρφαλώσει σε υψηλό πλέον των τριών ετών στο 3,23%, ενώ σήμερα βρίσκεται στο 2,80%, από 2,71% χθες. 

Σήμερα εξάλλου, οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται ανοδικά καθώς οι επενδυτές έχουν στραφεί στις μετοχές, ενώ οι χρηματαγορές μειώνουν τα στοιχήματα τους για αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Συγκεκριμένα, οι χρηματαγορές τιμολογούνται κατά 81% σε αύξηση των επιτοκίων στο τέλος του έτους από 95% στην έναρξη της εβδομάδας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Societe Generale: Κατοχυρώνει τα κέρδη που έβγαλε στα ελληνικά ομόλογα

Ομόλογα: Σε ραγδαία αποκλιμάκωση οι αποδόσεις – Στροφή στην ασφάλεια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News