Business & Finance Παρασκευή 13/05/2022, 10:59
ΑΓΟΡΕΣ

Κρυπτονομίσματα: Ανάκαμψη σήμερα, αλλά «τα χειρότερα έρχονται»

Κρυπτονομίσματα: Ανάκαμψη σήμερα, αλλά «τα χειρότερα έρχονται»

Άνοδο παρουσιάζουν οι τιμές των κρυπτονομισμάτων το πρωί της Παρασκευής, μετά τη χτεσινή αιμορραγία, αλλά σε κάθε περίπτωση παραμένουν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.

Το Bitcoin έχει σταθεροποιηθεί ελαφρώς πάνω από τις 30.000 δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 7%. Χτες, είχε κατρακυλήσει για λίγη ώρα μέχρι τις 25.000 δολάρια, φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο του από τον Δεκέμβριο του 2020

Το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του κόσμου, το Ether, έχει και αυτό σταθεροποιηθεί πάνω από τις 2.000 δολάρια, με κέρδη της τάξης του 8%.

Κρυπτονομίσματα: Ανάκαμψη σήμερα, αλλά «τα χειρότερα έρχονται»-1

Βέβαια, το ζήτημα είναι ότι το Bitcoin παραμένει μακριά από το επίπεδο των 40.000 δολαρίων, στο οποίο βρισκόταν πριν λίγες εβδομάδες. Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά μέσα στο Σαββατοκύριακο, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του κόσμου πάει για έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών (αριθμός-ρεκόρ).

«Νομίζω ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα. Θα υπάρξει περαιτέρω πτώση τις επόμενες μέρες. Πρέπει να δούμε περαιτέρω κατάρρευση, ώστε να φύγουν οι κερδοσκόποι, για να σταθεροποιηθεί η αγορά», δήλωσε στο Reuters o Σκότι Σιού, επικεφαλής επενδύσεων στην Axion Global Asset Management, μια εταιρεία στο Χονγκ Κονγκ.

Ως αιτίες του μεγάλου sell-off παρουσιάζεται η απομάκρυνση των επενδυτών από επικίνδυνα assets, εν μέσω υψηλού πληθωρισμού και αύξηση επιτοκίων, καθώς και η κατάρρευση κρυπτονομισμάτων που είναι συνδεδεμένα με το δολάριο (τα stablecoins).

Το sell-off των τελευταίων ημερών έχει ψαλιδίσει σχεδόν κατά το ήμισυ την παγκόσμια αξία της αγοράς των κρυπτονομισμάτων σε σχέση με τον Νοέμβριο.

Στον «πάγο» το blockchain για UST και LUNA

Μιλώντας για το stablecoin που προκάλεσε εν μέρει όλη αυτή την αναταραχή, το UST (ή TerraUSD) συνέχισε την κατρακύλα, μετά το σπάσιμο της ισοτιμίας με το δολάριο, και έφτασε μέχρι τα 0,11 σεντς.

Την αξία του έχασε εντελώς και το «αδερφάκι» του, το LUNA, το οποίο έχει πέσει κοντά στα 0 δολάρια. 

Η εταιρεία που έχει δημιουργήσει τα δύο αυτά νομίσματα, η Terra, αναγκάστηκε προσωρινά να τραβήξει την πρίζα από το blockchain τους, μέχρις ότου να βρει ένα σχέδιο διάσωσης.

Ένα άλλο stablecoin – που είναι και το μεγαλύτερο του κόσμου – το Tether είχε πέσει και αυτό χτες λίγο κάτω από το δολάριο, αλλά πλέον έχει σταθεροποιηθεί.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις με τα δύο νομίσματα της Terra, καθώς και την ανάκαμψη των Bitcoin και Tether, αναλυτής της Swissquote Bank ανέφερε στον Guardian: «Υπάρχουν σημάδια ότι η ευρύτερη αγορά κρυπτονομισμάτων δεν έχει πληγωθεί ανεπανόρθωτα, όπως αρχικά φοβόμασταν. Παρ’ όλα αυτά, οι επενδυτές θα είναι πολύ πιο προσεκτικοί από εδώ και πέρα, καθώς το περιστατικό με την Terra αποτελεί προειδοποίηση ότι τα κρυπτονομίσματα μπορούν να καταρρεύσουν με την ίδια ταχύτητα που ανήλθαν».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κατεβάζει ρυθμούς το sell off στα κρυπτονομίσματα: Άνω των 29.000 δολαρίων το Bitcoin

Sell-off δίχως τέλος στα κρυπτονομίσματα: Κάτω από τα 27.000 δολάρια το Bitcoin

TerraUSD: Το σχέδιο ανάκαμψης – Ζητά εξωτερική χρηματοδότηση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News