Business & Finance Πέμπτη 12/05/2022, 15:40
ΑΓΟΡΕΣ

ΟΠΕΚ: Αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ζήτηση 

ΟΠΕΚ: Αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ζήτηση 

Για δεύτερο διαδοχικό μήνα προχώρησε σε αναθεώρηση επί τα χείρω των προβλέψεών του αναφορικά με την παγκόσμια ζήτηση ο ΟΠΕΚ, υποδεικνύοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον επιταχυνόμενο πληθωρισμό και τη νέα έξαρση της πανδημίας στην Κίνα, ως παράγοντες για τις νέες εκτιμήσεις. 

Στο τακτικό του μηνιαίο δελτίο, ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών αναφέρει ότι η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,36 εκατ. βαρέλια την ημέρα (bpd) την τρέχουσα χρονιά, 310.000 bpd χαμηλότερα σε σχέση με τις προβλέψεις του έναν μήνα νωρίτερα. 

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έστειλε τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα από τα 139 δολάρια το βαρέλι τον Μάρτιο, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008, επιδεινώνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις. Την ίδια ώρα όμως ο ΟΠΕΚ προειδοποιεί ότι τα νέα lockdowns στην Κίνα, εγκυμονούν τον κίνδυνο να επιφέρουν το μεγαλύτερο σοκ από πλευράς της ζήτησης στη χώρα από το 2020. 

«Η ζήτηση φέτος αναμένεται να επηρεαστεί από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Ανατολική Ευρώπη, όπως και από τους περιορισμούς για τον κορωνοϊό», τονίζεται στο δελτίο. 

Όπως και να ΄χει, ο ΟΠΕΚ εξακολουθεί να θεωρεί ότι η παγκόσμια κατανάλωση θα υπερβεί τα 100 εκατ. bpd κατά το γ΄ τρίμηνο και θα ξεπεράσει οριακά τα προ πανδημίας επίπεδα κατά μέσο όρο στο σύνολο της χρονιάς. 

Αναφορικά με την προσφορά, ο ΟΠΕΚ αναφέρει ότι η παραγωγή από τις χώρες-μέλη του σημείωσε αύξηση κατά 153.000 bpd τον Απρίλιο φθάνοντας στα 28,65 εκατ. bpd, χαμηλότερα από την αύξηση των 254.000 bpd που δύναται να επιτύχει βάσει της συμφωνίας του ΟΠΕΚ+. 

moneyreview.gr με πληροφορίες Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News