Business & Finance Πέμπτη 12/05/2022, 14:09
ΑΓΟΡΕΣ

Σε ελεύθερη πτώση η τιμή του χαλκού – Οι ανησυχίες των επενδυτών

Σε ελεύθερη πτώση η τιμή του χαλκού – Οι ανησυχίες των επενδυτών

Εν μέσω έντονων ανησυχιών για το σενάριο ύφεσης στην διεθνή οικονομία, που προκάλεσε πανικό στις παγκόσμιες αγορές, ο χαλκός διολίσθησε μέσα στην ημέρα υπό των 9.000 δολαρίων για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2021.

Ο χαλκός, που θεωρείται κατά κάποιον τρόπο βαρόμετρο για την παγκόσμια οικονομία, υποχώρησε από το ιστορικό υψηλό του Μαρτίου, και τώρα βρίσκεται πέριξ της τιμής – ορόσημου των 9.000 δολαρίων. Η τιμή του χαλκού δέχθηκε έντονες πιέσεις λόγω των ανησυχιών από την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού στις ΗΠΑ, την έκθεση των ευρωπαϊκών οικονομιων στον πόλεμο, αλλά και για το ενδεχόμενο τα αυστηρά μέτρα κατά της Covid-19 στην Κίνα να «χτυπήσουν» την ζήτηση για τα μέταλλα.

Στο ανταλλακτήριο μετάλλων του Λονδίνου, ο χαλκός υποχώρησε μέσα στην ημέρα έως και κατά 4,3%, ενώ ισχυρές ήταν οι πιέσεις κατά μήκος ολόκληρης της αγοράς. Ενδεικτικά, ο κασσίτερος διολίσθησε έως και 10% νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Ο χαλκός έχει χάσει περίπου το 18% της αξίας του από το υψηλό του Μαρτίου, όταν με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία οι επενδυτές ανησυχούσαν για την επάρκεια του μετάλλου στις αγορές λόγω του χαμηλού όγκου των αποθεμάτων. Επίσης, σε εκείνη την περίοδο, υπήρχαν προσδοκίες ότι η πράσινη ανάπτυξη θα ενισχύσει την κατανάλωση του χαλκού σε πόλεις και ηλεκτρικά οχήματα.

Τώρα όμως, η Fed φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει με επιθετική νομισματική πολιτική για την μείωση των πληθωριστικών πιέσεων, που δημιουργεί φόβους για ύφεση. Στην Κίνα, ο πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ έδωσε οδηγίες στους αξιωματούχους να αξιοποιήσουν τα εργαλεία της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, ώστε να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους στην αγορά real estate. Παράλληλα, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με έξαρση της Covid -19. Στην Ευρώπη, εντείνονται οι ανησυχίες όσον αφορά την αναταραχή στον εφοδιασμό φυσικού αερίου από την Ρωσία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Αγορές: Νέο κύμα πανικού  – Σε άτακτη φυγή έχουν τραπεί οι επενδυτές

Sell-off δίχως τέλος στα κρυπτονομίσματα: Κάτω από τα 27.000 δολάρια το Bitcoin

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News