Business & Finance Τετάρτη 11/05/2022, 22:45
ΑΓΟΡΕΣ

Saudi Aramco: «Έκλεψε» την πρωτιά από την Αpple και έγινε η πιο «πολύτιμη» εταιρεία

Saudi Aramco: «Έκλεψε» την πρωτιά από την Αpple και έγινε η πιο «πολύτιμη» εταιρεία

Η Saudi Aramco υποσκέλισε την Apple και αναδείχθηκε στην εταιρεία με την κορυφαία αξία στον πλανήτη, χάρη στην άνοδο των τιμών πετρελαίου, την ώρα ωστόσο που η εξέλιξη αυτή ενισχύσει την άνοδο του πληθωρισμού, ο οποίος υπονομεύει τη ζήτηση για μετοχές τεχνολογίας. 

Η μετοχή της Aramco εκτινάχθηκε κοντά στο επίπεδα ρεκόρ της σήμερα Τετάρτη με την κεφαλαιοποίησή της να εκτινάσσεται στα 2,43 τρισ.δολάρια, με αποτέλεσμα να ξεπεράσει την αντίστοιχη της Apple για πρώτη φορά από το 2020. Η κατασκευάστρια του iPhone είδε τη μετοχή της να υποχωρεί περισσότερο από 4% στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στα 147,53 δολάρια, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίησή της να υποχωρήσει στα 2,38 τρισ.δολάρια. 

Ακόμη και στην περίπτωση που η κίνηση αποδειχθεί προσωρινή και η Apple ανακτήσει την πρώτη θέση ξανά, η αλλαγή των ρόλων αποτυπώνει την τεράστια αλλαγή δυνάμεων που χαρακτηρίζει αυτή τη στιγμή την παγκόσμια οικονομία. 

Ωστόσο, η άνοδος των τιμών πετρελαίου, ενώ ενισχύει τα μέγιστα τα κέρδη της Aramco, εντείνει ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες για αύξηση του πληθωρισμού, ωθώντας την Φέντεραλ Ριζέρβ να αυξήσει τα επιτόκιά της με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και πολλές δεκαετίες. Όσο πιο υψηλά ανεβαίνουν τα επιτόκια, τόσο περισσότερο υπονομεύεται η αξία των μελλοντικών εσόδων από τις τεχνολογικές εταιρείες, με αποτέλεσμα να πιέζονται πτωτικά οι μετοχές τους.  

«Δεν μπορείς να συγκρίνεις την Apple με τη Saudi Aramco από πλευράς επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ή θεμελιωδών, όμως η προοπτική για την αγορά εμπορευμάτων αυξάνεται συνεχώς», αναφέρει ο Τζέιμς Μέιερ, επικεφαλής επενδύσεων της Tower Bridge Advisors.

Στις αρχές του έτους, η χρηματιστηριακή αξία της Apple άγγιξε τα 3 τρισ.δολάρια, περίπου κατά 1 τρισ.δολάρια υψηλότερο από την αντίστοιχη της Aramco. Έκτοτε όμως, η κεφαλαιοποίηση της Apple μειώθηκε κατά 19%, ενώ της Aramco κατά 27%. 

Aramco takes over as world's most valuable stock as Apple slumps
  

 

Τα πρόσφατα αποτελέσματα της Apple υποδηλώνουν επίσης και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τεχνολογικός κολοσσός από τα προβλήματα στη διατροφική αλυσίδα προσφοράς.  Η μετοχή της πάντως εξακολουθεί να αποτελεί ασφαλές στοίχημα εντός του τεχνολογικού τομέα, λαμβάνοντας υπόψη τη σταθερή της ανάπτυξη και την ισχύ του ισολογισμού της, παράγοντας που έχουν συγκρατήσει την καθοδική πορεία της μετοχής της φέτος. Η πτώση της μετοχής της από τις αρχές του έτους έως σήμερα είναι μικρότερο από την αντίστοιχη του 24,8% του δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq. 

H Apple παραμένει η κορυφαία μετοχή μεταξύ των αμερικανικών επιχειρήσεων. Στη δεύτερη θέση, η Microsoft, έχει κεφαλαιοποίηση της τάξης των 1,96 τρισ.δολαρίων. 

Την ίδια στιγμή, ο ενεργειακός κλάδος του S&P 500 έχει ενισχυθεί φέτος περίπου 39%, χάρη στο ράλι των τιμών πετρελαίου. Η Occidental Petroleum αποτελεί την κορυφαία εταιρεία του δείκτη στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, με τη μετοχή της να καταγράφει άνοδο 108%. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

«Σφαγή» με απώλειες άνω του 1 τρισ. δολαρίων για τις Big Tech – Πόσα έχασαν σε τρεις μέρες

Γιατί έμειναν από καύσιμα φέτος οι τεχνολογικές εταιρείες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News