Business & Finance Τετάρτη 11/05/2022, 17:56
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Υποτονικά κέρδη 0,21% παρά την πειστική έναρξη 

Χρηματιστήριο: Υποτονικά κέρδη 0,21% παρά την πειστική έναρξη 

«Deja vu» με τη χθεσινή συνεδρίαση ήταν η σημερινή για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς στην διάρκειά της κατέγραφε ισχυρά κέρδη που έφθασαν έως το 1,80%, δημιουργώντας προσδοκίες ότι μπορούσε να αγγίξει και το +2%. 

Ωστόσο στη συνέχεια όπως και χθες, στο ελληνικό χρηματιστήριο έκαναν την εμφάνισή τους σημάδια κόπωσης, ανέκοψε ταχύτητα αισθητά με αποτέλεσμα να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση με ισχνή θετική μεταβολή. 

Με το κλίμα στις διεθνείς αγορές να είναι θετικό σήμερα, οποιαδήποτε συζήτηση για πορεία ανάκαμψης του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι όχι μόνο πρόωρη, αλλά και άκαιρη, όταν το μείγμα ενεργειακής κρίσης, πληθωρισμός, αύξηση των επιτοκίων και πόλεμος στην Ουκρανία, σχεδόν μέρα με τη μέρα φέρνει νέες εξελίξεις και συνεπακόλουθα δημιουργεί νέα δεδομένα.

Χθες, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός τον Απρίλιο εκτινάχθηκε στο 10,2% και στο υψηλότερο επίπεδο από το 1994. Σήμερα ήταν η σειρά της αντίστοιχης στατιστικής υπηρεσίας της Γερμανίας, Destatis, να ανακοινώσει πληθωρισμό 7,4%, ένα υψηλό από το 1981, ενώ σε υψηλό από το καλοκαίρι του 1982 διαμορφώθηκαν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ στο 8,3%, υποχωρώντας ωστόσο σε σχέση με τον Μάρτιο και το 8,5%. 

Η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης

Ο Γενικός Δείκτης εντέλει έκλεισε υψηλότερα σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης κατά 0,21% στις 862,66 μονάδες. Μαζί με τη χθεσινή άνοδο της τάξεως του 0,19%, ο ΓΔ από τις 859,18 μονάδες στο κλείσιμο της Δευτέρας, μετά από δύο συνεδριάσεις ισχνών κερδών έχει ανέβει υψηλότερα μόλις 3 μονάδες.

Ο τζίρος ανήλθε στα 86 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 34 εκατ. τεμάχια. Το υψηλό ημέρας καταγράφηκε πολύ υψηλότερα από το σημερινό κλείσιμο στις 877,25 μονάδες, με το χαμηλό τουναντίον πολύ κοντά στις 862 μονάδες, στις 859,71 μονάδες. 

Ενώ στο διάστημα της συνεδρίασης και με μόλις δύο μετοχές σε πτώση και αυτή ήπια ο FTSE Large Cap άγγιξε το +2%, εντέλει ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση χαμηλότερα κατά 0,18%, σε αντίθεση με τον Δείκτη Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης που διατηρήθηκε σε ανοδική τροχιά και πρόσθεσε 1,27%. Ο τραπεζικός δείκτης από τα χαμηλά βρέθηκε στα ψηλά και τανάπαλιν, σημειώνοντας απώλειες της τάξεως του 1%, ενώ στον αντίποδα όπως και στις διεθνείς αγορές οι κλάδοι της τεχνολογίας και του πετρελαίου και φυσικού αερίου ξεχώρισαν. 

Βιοχάλκο και Σαράντης διατήρησαν τα ισχυρά κέρδη τους μεταξύ των μετοχών του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, καθώς προσέθεσαν 5,12% και 2,99% αντίστοιχα, ενώ η Quest ήταν η τρίτη μετοχή που υπερέβη το +2% (2,18%).

Οι μετοχές των Alpha Bank και Jumbo παρουσίασαν τη χειρότερη εικόνα υποχωρώντας κατά 1,96% και 1,38% αντίστοιχα, με το -1,16% η μετοχή της Εθνικής ήταν μαζί τις άλλες δύο εκείνες που διολίσθησαν υπό του -1%. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Σε υψηλό σχεδόν 40 ετών ο πληθωρισμός – Σημάδια αποκλιμάκωσης

Ευρώπη: Ζητούμενο να διατηρηθούν τα ισχυρά κέρδη στα χρηματιστήρια 

Γερμανία: Νέο ρεκόρ για τον πληθωρισμό τον Απρίλιο

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News