Business & Finance Τετάρτη 11/05/2022, 14:39
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Με «ταχύτητες» Απριλίου προσπαθεί να αποτινάξει το αρνητικό κλίμα 

Χρηματιστήριο: Με «ταχύτητες» Απριλίου προσπαθεί να αποτινάξει το αρνητικό κλίμα 

Ανεβάζοντας ταχύτητα προχωράει στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, θυμίζοντας εποχές Απριλίου, κινούμενο αρκετά υψηλότερα σε σχέση με το αρχικό στάδιο της σημερινής συνεδρίασης. 

Με το κλίμα στις διεθνείς αγορές να είναι θετικό σήμερα, οποιαδήποτε συζήτηση για πορεία ανάκαμψης του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι όχι μόνο πρόωρη, αλλά και άκαιρη, όταν το μείγμα ενεργειακής κρίσης, πληθωρισμός, αύξηση των επιτοκίων και πόλεμος στην Ουκρανία, σχεδόν μέρα με τη μέρα φέρνει νέες εξελίξεις και συνεπακόλουθα δημιουργεί νέα δεδομένα.

Χθες, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός τον Απρίλιο εκτινάχθηκε στο 10,2% και στο υψηλότερο επίπεδο από το 1994. Σήμερα ήταν η σειρά της αντίστοιχης στατιστικής υπηρεσίας της Γερμανίας, Destatis, να ανακοινώσει πληθωρισμό 7,4%, ένα υψηλό από το 1981 (στις 15:30 ώρα Ελλάδος ανακοινώνονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ).

Οι τιμές καταναλωτή πλέον έχουν εκτροχιαστεί κι έτσι οι κεντρικές τράπεζες η μία μετά την άλλη αναλαμβάνουν δράση. 

Σήμερα, μια σειρά από υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανάμεσά τους και η επικεφαλής της, Κριστίν Λαγκάρντ, γι άλλη μια φορά υπέδειξαν τον Ιούλιο ως χρονικό ορίζοντα για αύξηση των επιτοκίων, για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 10 χρόνια και μετά από οκτώ χρόνια αρνητικών επιτοκίων.

Η εικόνα στο ελληνικό χρηματιστήριο 

Πίσω στη Λεωφόρο Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 1,50% και έχει ανέλθει στις 873,80 μονάδες, ενώ πρόσκαιρα ανέβασε κι άλλο ταχύτητα φθάνοντας έως το +1,80%. 

Ο τζίρος πλησιάζει τα 38 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών έχει διαμορφωθεί στα 15,4 εκατ. τεμάχια. 

Με μόνο τις μετοχές των Ελλάκτωρ (-0,12%) και Εθνικής (-0,42%) σε πτώση, ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης κερδίζει 1,73% και από κοντά ακολουθεί ο Mid Cap με άνοδο 1,67%. 

Eurobank και Alpha Bank στο +3,67% και στο +1,96% αντίστοιχα δίνοντας ώθηση στον τραπεζικό δείκτη που προσεγγίζει το +2%, ενώ από τους κυριότερους κλάδους ξεχωρίζουν των πρώτων υλών και ο τεχνολογικός. 

Ράλι της τάξεως του 5,80% για τη μετοχή της Βιοχάλκο, από απόσταση ακολουθεί της Σαράντης στο +4,18%. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: «Πρόσω ολοταχώς» για αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο;

Ρεκόρ 28ετίας έσπασε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο – Διαμορφώθηκε στο 10,2%

Γερμανία: Νέο ρεκόρ για τον πληθωρισμό τον Απρίλιο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News