Business & Finance Τρίτη 10/05/2022, 13:52
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Το υψηλό 28 ετών του πληθωρισμού του στοίχισε σε κέρδη

Χρηματιστήριο: Το υψηλό 28 ετών του πληθωρισμού του στοίχισε σε κέρδη

Έντονη μεταβλητότητα καταγράφεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών,, καθώς έφθασε στο σημείο να παραδώσει όλα τα κέρδη έως και 1,55% που κατέγραφε στο αρχικό στάδιο της σημερινής συνεδρίασης και κατά πώς φαίνεται, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Απρίλιο που εκτινάχθηκε σε υψηλό 28 ετών, του στοίχισαν. 

Το κατέβασμα της ταχύτητας στη Λεωφόρο Αθηνών είχε αρχίσει να συντελείται σχεδόν από τις 11:30, τριάντα λεπτά πριν από την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ. Βάσει αυτής ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 10,2% τον περασμένο μήνα εν συγκρίσει με τον Απρίλιο του 2021, επίπεδο που τελευταία φορά καταγράφηκε τον Απρίλιο του 1994, 28 χρόνια δηλαδή παλαιότερα. 

Η ανακοίνωση αυτή της ΕΛΣΤΑΤ αφενός επιβεβαίωσε την αίσθηση για διψήφιο ποσοστό θετικής μεταβολής των τιμών καταναλωτή τον Απρίλιο, αφετέρου ενέτεινε περαιτέρω τον προβληματισμό για το τι μέλλει γενέσθαι με το κύμα ακρίβειας, ένα πρόβλημα που μήνα με τον μήνα παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. 

Στο μεταξύ, τα στοιχεία αυτά ήρθαν σε μια ημέρα κατά την οποία το ελληνικό χρηματιστήριο είχε καταφέρει μετά από έξι διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα, συγχρονιζόμενο με τα ομόλογά του στην Ευρώπη. Στις ευρωπαϊκές αγορές εντωμεταξύ μετά η χθεσινή καταιγίδα έχει δώσει τη θέση της στην νηνεμία και οι χρηματιστηριακοί δείκτες παραμένουν σε ανοδική πορεία. 

Η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών 

Περί τις 13:20 ο Γενικός Δείκτης είχε παραδώσει όλα του τα κέρδη και έχει κατέλθει οριακά υπό του μηδενός κατά -0,05% στις 859,39 μονάδες. Στη συνέχεια όμως βρήκε τις δυνάμεις να ανασυνταχθεί και να επανέλθει σε θετικό έδαφος, με σαφώς όμως πιο υποτονικά κέρδη της τάξεως του 0,35% και να έχει ανέβει στις 862,23 μονάδες. Το υψηλό ημέρα έχει σημειωθεί στις 873,35 μονάδες και το χαμηλό στις 857,62 μονάδες, ένα εύρος 16 μονάδων δείγμα των σημερινών αλλαγών κατεύθυνσης. Ο τζίρος έχει φθάσει στα 42 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών στα 14,6 εκατ. τεμάχια. 

Σε χαμηλές πτήσεις και ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης στο +0,60%, με αυτόν της Μεσαίας να μην έχει ανακάμψει ακόμη και να υποχωρεί κατά σχεδόν το ίδιο ποσοστό. Από τη μεριά του, ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στο -0,18% κι ενώ η JP Morgan βλέπει περιθώρια ανόδου των μετοχών των τραπεζών έως και 78%.  

Jumbo και Coca Cola δίνουν «μάχη» για την «πρωτοκαθεδρία» μεταξύ των μετοχών του FTSE Large Cap με άνοδο 2,86% και 2,83% αντίστοιχα, ενώ ελάχιστα χαμηλότερα του +2% βρίσκεται η μετοχή του Τιτάνα. 

Στην αντίπερα όχθη, η μετοχή του ΟΛΠ παρουσιάζει απώλειες που αγγίζουν το 2,70%, στο -2,12% η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, ενώ πλησίον του -2% κινείται η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή.

Για τις μετοχές των εταιρειών που έχουν να κάνουν με εξαγορές η σημερινή δεν είναι η μέρα τους καθώς με απώλειες περί του -0,95% κινούνται Ελλάκτωρ και Motor Oil, μετά τη συμφωνία της δεύτερης να εξαγοράσει το ποσοστό των Μπάκου – Καϋμενάκη στην πρώτη (για την Τέρνα Ενεργειακή κυκλοφορούν αναφορές για εξαγορά της από τη Maguire). 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ρεκόρ 28ετίας έσπασε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο – Διαμορφώθηκε στο 10,2%

Τράπεζες: Επιστροφή στην κανονικότητα αλλά και περιθώρια ανόδου έως 78%

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News