Business & Finance Δευτέρα 9/05/2022, 16:02
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Βαριές απώλειες στα χρηματιστήρια σε χαμηλό 20 μηνών ο τεχνολογικός κλάδος 

Ευρώπη: Βαριές απώλειες στα χρηματιστήρια σε χαμηλό 20 μηνών ο τεχνολογικός κλάδος 

Βαριές απώλειες καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην εναρκτήρια συνεδρίαση για την τρέχουσα εβδομάδα, με το κλίμα της προηγούμενης συνεδρίασης στην οποία επίσης επικράτησαν οι ρευστοποιήσεις να διατηρείται.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης υποχωρεί κατά 1,75% με αποτέλεσμα να έχει διολισθήσει σε χαμηλό δύο μηνών. Παρόμοιο είναι το ποσοστό της πτώσης του FTSE 100 στο Λονδίνο, με τον CAC 40 στο Παρίσι να διαγράφει 1,63%, τον FTSE MIB στο Μιλάνο 1,52% και τον DAX 40 στη Φρανκφούρτη 1,30%.

Τις εντονότερες πιέσεις δέχεται ο κλάδος της τεχνολογίας καθώς αποδυναμώνεται σχεδόν κατά 3,80%, μια πτώση που τον έχει φέρει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2020 και σε χαμηλό 20 μηνών. 

Παρόμοια πτώση καταγράφει και ο κλάδος των πρώτων υλών, καθώς οι τιμές των βασικών μετάλλων κινούνται επίσης πτωτικά. 

Χαρακτηριστικό του σημερινού sell-off είναι ότι στις αγορές είναι σαν να έχει ομαδικό παράγγελμα για ρευστοποιήσεις, αφού υποχωρούν οι μετοχές, οι αποδόσεις των ομολόγων σημειώνουν άνοδο, οι τιμές τόσο των πολύτιμων όσο και των βασικών μετάλλων κινούνται πτωτικά, όπως και οι τιμές των υπολοίπων εμπορευμάτων. 

Από τη σημερινή ημέρα υπάρχει και κάποιο περιουσιακό στοιχείο που αναδεικνύεται «νικητής» και αυτό είναι το αμερικανικό δολάριο, η ισοτιμία του οποίου έναντι των περισσοτέρων νομισμάτων ενισχύεται. 

Με τις ανησυχίες τόσο για την έκβαση του πολέμου, όσο και από τα νέα lockdowns στην Κίνα, τα χρηματιστήρια υποφέρουν το τελευταίο διάστημα. 

Ενδεικτικό ότι ο STOXX 600 έχει απωλέσει περί του 5% μόνο μέσα στον Μάιο, ενώ έχει διαγράψει σχεδόν 14% από το τελευταίο του ιστορικό υψηλό ρεκόρ που σημείωσε τον περασμένο Ιανουάριο. 

Αυτό το δυσμενές περιβάλλον, έφερε το επενδυτικό κλίμα τον Μάιο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020. 

Κι όλα αυτά σε μια περίοδο κατά την οποία οι ευρωπαϊκές εισηγμένες ανακοινώνουν τα εταιρικά τους αποτελέσματα για το α΄ τρίμηνο του 2022.

Μέχρι στιγμής, σχεδόν το 60% των εταιρειών οι μετοχές των οποίων διαπραγματεύονται στον STOXX 600 έχουν δημοσιεύσει τις οικονομικές τους επιδόσεις και το 72% εξ αυτών έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες των αναλυτών. Σε ένα τυπικό τρίμηνο το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 52%. 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News