Business & Finance Δευτέρα 9/05/2022, 15:03
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Εντάθηκαν οι πιέσεις και οι ρευστοποιήσεις

Χρηματιστήριο: Εντάθηκαν οι πιέσεις και οι ρευστοποιήσεις

Πτωτικά γι άλλη μια συνεδρίαση κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών και σήμερα, καθώς η άνοδος που σημείωσε στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης αποδείχθηκε ότι ήταν αφενός μικρής έκτασης καθώς έφθασε στο +0,25% όσο και διάρκειας.

Περί τις 15:00 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,11% και έχει διολισθήσει στις 857,13 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021.

Το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να επεκτείνει γι άλλη μια ημέρα τον καθοδικό κύκλο που έχει ανοίξει σημειώνοντας πτώση στις οκτώ από τις τελευταίες συνεδριάσεις και έξι εξ αυτών διαδοχικές, ωστόσο σε σχέση με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διατηρεί τις απώλειες του υψηλότερα από το -1%, όταν στην Ευρώπη οι αγορές κινούνται πέριξ του -2%. 

Ο τζίρος έχει ξεπεράσει τα 46 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών να έχει διαμορφωθεί στα 16,1 εκατ. τεμάχια και στις μετοχές των τραπεζών και του Ελλάκτωρα να αναλογεί η μερίδα του λέοντος. 

Με σχεδόν το ίδιο ποσοστό αρνητικής μεταβολής (-1%) κινούνται και οι Δείκτες Υψηλής και Μεσαίες Κεφαλαιοποίησης. Ο τραπεζικός δείκτης αποδυναμώνεται κατά 0,68%, ενώ η πλειοψηφία των κυριοτέρων κλάδων βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος. 

Η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών

Πρωταγωνίστρια της σημερινής συνεδρίασης η μετοχή της Ελλάκτωρ, καθώς καταγράφει ένα εντυπωσιακό +14,02% μετά την αναστολή της διαπραγμάτευσής της την περασμένη Παρασκευή κι ενόσω η συμφωνία για την εξαγορά του ποσοστού των Μπάκου – Καϋμενάκη από τη Motor Oil δεν είχε οριστικοποιηθεί.

Με την άλμα αυτό η τιμή της μετοχής έχει φθάσει στο 1,6920 ευρώ (υψηλό από τον Σεπτέμβριο του 2019), ενώ ενδοσυνεδριακά αναρριχήθηκε έως το 1,71 ευρώ προσεγγίζοντας το επίπεδο του 1,75 ευρώ, η τιμή προσφοράς ανά μετοχή της ολλανδικής Reggeborgh προς όλους τους υφιστάμενους μετόχους της Ελλάκτωρ για εξαγορά των μετοχών. 

Υπενθυμίζεται ότι η δημόσια προσφορά κατατέθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, μετά τις ανακοινώσεις για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του ομίλου Βαρδινογιάννη μέσω της Motor Oil και των δύο εφοπλιστών. 

Με το +14,02% είναι αφενός η μετοχή με την καλύτερη σημερινή επίδοση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αφετέρου είναι επίσης η μετοχή που έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο τζίρο στα 4,76 εκατ. ευρώ. Από την άλλη η μετοχή της Motor Oil κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση υποχωρώντας κατά 2,07%. 

ΕΛΠΕ (+0,15%), ΟΤΕ (+0,28%), Τέρνα Ενεργειακή (+0,53%) και Εθνική (+0,87%) οι μετοχές που καταφέρνουν να κρατήσουν αντιστάσεις. 

Εν μέσω πιέσεων οι μετοχές των Jumbo (-3,34%), Quest (-2,79%), ΟΛΠ (-2,50%), Mytilineos (-2,44%), Σαράντης (-2,44%). 

Παπουτσάνης

Ενισχυμένες εμφανίζονται οι βασικές οικονομικές επιδόσεις της Παπουτσάνης για το α΄ τρίμηνο του 2022, ωστόσο όπως υποστηρίζει η ίδια η εταιρεία αναφορικά με την πορεία της για το σύνολο της τρέχουσας χρονιάς, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς οι κίνδυνοι παραμονεύουν. 

Ειδικότερα, το α΄ τρίμηνο 2022, ο κύκλος εργασιών της Παπουτσάνης σημείωσε αύξηση κατά 45% και ανήλθε στα 14,9 εκατ. ευρώ έναντι 10,3 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.

Η σημαντική αύξηση στον κύκλο εργασιών αποδίδεται στη μερική επανεκκίνηση της ξενοδοχειακής αγοράς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το διπλασιασμό των πωλήσεων ειδικών σαπωνομαζών στη διεθνή αγορά και στην ενίσχυση της παραγωγής προϊόντων για τρίτους.

Epsilon Net

Αύξηση πωλήσεων της τάξης του 75% καταγράφει η Epsilon Net το α’ τρίμηνο του 2022, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Γεγονός που σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας επιβεβαιώνει πλήρως τις αρχικές εκτιμήσεις της διοίκησης για αύξηση κατά 50% των ετήσιων εσόδων έναντι του 2021 και περιθώριο EBITDA σε ετήσια βάση κατά 30%.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ελλάκτωρ: Κρατάει τα «πρωτεία» η μετοχή στο ΧΑ με +14%

Παπουτσάνης: Ενισχυμένα τα οικονομικά αποτελέσματα για α΄ τρίμηνο του 2022

Epsilon Net: Αύξηση 75% στις πωλήσεις το α’ τρίμηνο

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News