Business & Finance Παρασκευή 6/05/2022, 19:42
ΑΓΟΡΕΣ

Βαριές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Ανησυχίες για αύξηση των επιτοκίων

Βαριές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Ανησυχίες για αύξηση των επιτοκίων

Η χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων δύο μηνών ολοκληρώθηκε για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με μαζικές ρευστοποιήσεις να πραγματοποιούνται στους κλάδους της τεχνολογίας και του λιανεμπορίου, οι οποίοι υπέστησαν τα ισχυρότερα πλήγματα από την προοπτική αύξησης των επιτοκίων στο μπλοκ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε την σημερινή συνεδρίαση με απώλειες 1,91%, με «βαρίδια» τις μετοχές του λιανεμπορίου (απώλειες 2% στον κλάδο) και των τεχνολογικών επιχειρήσεων (απώλειες 2,4%)

Μάλιστα, ο δείκτης των επιχειρήσεων λιανεμπορίου διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν αρνητικά σε μία σειρά χαμηλότερων από το προσδοκώμενο εταιρικών αποτελεσμάτων. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, οι εταιρείες αυτές δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις από τον υψηλότατο πληθωρισμό, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα σκληρά lockdown στην Κίνα.

Αντίστοιχα και οι τεχνολογικές δέχθηκαν ισχυρή πίεση ακολουθώντας την πορεία της Wall Street, όπου οι επενδυτές επιδόθηκαν σε ρευστοποιήσεις λόγω των υψηλών αποδόσεων των κρατικών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου.

Ο δείκτης Dax της Φρανκφούρτης κατέγραψε απώλειες 1,64%, ενώ ο FTSE του Λονδίνου έκλεισε με απώλειες 1,54%. Επίσης, ο χρηματιστηριακός δείκτης Cac του Παρισιού σημείωσε επίσης μεγάλες απώλειες της τάξης του 1,73% και ο FTSE Mib του Μιλάνου απώλειες 1,2%.

Μεταξύ των ελάχιστων κλάδων που σημείωσαν κέρδη βρίσκεται ο τομέας του πετρελαίου και φυσικού αερίου, που κατέγραψε άνοδο 0,5% λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου άνω των 110 δολαρίων ανά βαρέλι ενόψει της συμφωνίας της Ε.Ε. για εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Όπως σημείωσαν και μέσα στην εβδομάδα ορισμένα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, η Τράπεζα πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού μέχρι το τέλος του έτους. Μάλιστα, ορισμένοι αναλυτές προεξοφλούν την πρώτη αύξηση νωρίς το τρίτο τρίμηνο, ενδεχομένως και στην συνεδρίαση του Ιουλίου, ιδίως μετά την ανακοίνωση για πληθωρισμό – ρεκόρ στην Ευρωζώνη.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πετρελαϊκό εμπάργκο: Χωρίς συμφωνία μέχρι στιγμής – Τι περιλαμβάνει η αναθεωρημένη πρόταση

Χρηματιστήριο: Πτώση 2,44% και κλείσιμο της δεύτερης χειρότερης εβδομάδας για το 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News