Business & Finance Πέμπτη 5/05/2022, 20:19
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Έσβησαν τα πρωινά κέρδη – Απώλειες 0,7% για τον STOXX

Ευρωπαϊκές μετοχές: Έσβησαν τα πρωινά κέρδη – Απώλειες 0,7% για τον STOXX

Για δεύτερη συναπτή συνεδρίαση υποχώρησαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τους περισσότερους τομείς να χάνουν τα κέρδη των πρώτων ωρών, τα οποία οφείλονταν στις χθεσινές ανακοινώσεις της Fed.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με απώλειες της τάξης του 0,7%, με «βαρίδια» τον ταξιδιωτικό τομέα, τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές.

Στον επενδυτικό κόσμο επικράτησε ένα κύμα ευφορίας, μετά τις ανακοινώσεις της Fed για αύξηση των επιτοκίων δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης. Παράλληλα, υπήρξε ανακούφιση από τις δηλώσεις του προέδρου της Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμη πιο επιθετικής αύξησης των επιτοκίων, κατά 75 μονάδες βάσης, σε επόμενες συνεδριάσεις. Η ευφορία αυτή απεδείχθη σύντομη όμως, καθώς τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άρχισαν να σημειώνουν απώλειες μετά το άνευρο άνοιγμα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Ο δείκτης της Φρακφούρτης DAX σημείωσε απώλειες της τάξης του 0,49%, ο γαλλικός δείκτης CAC έκλεισε με απώλειες 0,43% και ο FTSE MIB του Μιλάνου με -0,60%. Ο δείκτης FTSE του Λονδίνου απεναντίας έδειξε κέρδη 0,13% μετά τις ανακοινώσεις της τράπεζας της Αγγλίας για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 1%.

Οι ανησυχίες για την ταχύτερη από το προσδοκώμενο σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, τα σκληρά μέτρα κατά του κορωνοϊού στην Κίνα, αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι πληθωριστικές πιέσεις που ασκει στην διεθνή οικονομία, είναι οι βασικοί παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε απώλειες τους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες. Ο STOXX 600 έχει απολέσει τουλάχιστον 10% από την αρχή του έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Airbus σημείωσε κέρδη 6,3% μετά την ανακοίνωση των καλύτερων από το προσδοκώμενο αποτελεσμάτων τριμήνου. Επίσης, η Shell αναρριχήθηκε κατά 3,1% ανεβάζοντας ολόκληρο τον κλάδο των επιχειρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η ενεργειακή ανακοίνωσε κέρδη 9,13 δισ. δολαριων το πρώτο τρίμηνο, τα οποία απέδωσε εν μέρει στις υψηλότερες τιμές ενέργειας.

Περίπου οι μισές εισηγμένες στον STOXX 600 έχουν ήδη ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου, ενώ το 71% εξ αυτών έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις των αναλυτών.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Στο 1% ανέβασε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας

Αλλαγή πλεύσης για την Fed – Αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News