Business & Finance Πέμπτη 5/05/2022, 18:04
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Έμεινε από δυνάμεις – Απώλειες 1,32% και υποχώρηση υπό των 890 μονάδων  

Χρηματιστήριο: Έμεινε από δυνάμεις – Απώλειες 1,32% και υποχώρηση υπό των 890 μονάδων  

Με αναστροφή πορείας μετά το μεσημέρι, το Χρηματιστήριο Αθηνών αφού παρέδωσε τα ισχνά κέρδη που κατέγραφε έκλεισε με απώλειες, επεκτείνοντας το αρνητικό του σερί στις τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις (έστω κι αν η χθεσινή πτώση ήταν απειροελάχιστη της τάξεως του 0,01%).

Ο Γενικός Δείκτης απώλεσε 1,32%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 12 σχεδόν μονάδες σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο των 900,35 μονάδων, γλιστρώντας στις 888,45 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 71,2 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών στα 22 εκατ. ευρώ. Το υψηλό ημέρας καταγράφηκε στις 915,37 μονάδες και το χαμηλό στις 88,43 μονάδες. 

Οι αρχικές ενδείξεις δεν προμήνυαν τη σημερινή κατάληξη. Με απαρχή το χθεσινό ράλι στη Wall Street, μετά τις διαβεβαιώσεις της Fed ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να προχωρήσει σε επιθετική σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, στην Ευρώπη κυριαρχούσε ένα κλίμα ευφορίας, ένα κλίμα που είχε περικλείσει και τη Λεωφόρο Αθηνών. 
Στη συνέχεια όμως, οι ρευστοποιήσεις έδωσαν τη θέση τους στις πωλήσεις και κάπως έτσι το Χρηματιστήριο Αθηνών έκανε μεταβολή για να κλείσει με απώλειες, εν αναμονή των ανακοινώσεων της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα που θα αφορούν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. 

Μετά την ανοδική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου σε οκτώ από εννέα συνεδριάσεις έως τις 22 Απριλίου, συμπεριλαμβανομένης της σημερινής συνεδρίασης ακολούθησε ένα πτωτικό σερί στις έξι από τις επτά τελευταίες συνεδριάσεις. Στο ανοδικό αυτό διάστημα το χρηματιστήριο διέγραψε τις απώλειες που είχε καταγράψει από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ με το πέρασμα ενδοσυνεδριακά από τις 951 μονάδες στις 21 Απριλίου δημιούργησε προσδοκίες ότι μπορούσε να κατοχυρώσει αυτό το επίπεδο, ωστόσο η συνέχεια μόνο ανάλογη δεν ήταν.

Αποτέλεσμα, ο Γενικός Δείκτης να προσεγγίζει τις 884,20 μονάδες επίπεδο που βρέθηκε στις 6 Απριλίου, πριν αρχίσει να διαγράφει την ανοδική του τροχιά. 

Η εικόνα στο ταμπλό 

Με μόλις δύο μετοχές να εμφανίζουν κέρδη άξια λόγου (Motor Oil 3,27%, Βιοχάλκο 1,01%,), ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,42%, ακολούθησε κατά πόδας ο Mid Cap με πτώση 1,38%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 2%. 

Από τις μετοχές του FTSE Large Cap, αυτή της Quest δέχθηκε εντονότατες πιέσεις υποχωρώντας κατά 5,20%, ενώ Εθνική, Jumbo και Lamda παρουσίασαν απώλειες της τάξεως του 3,79%, 3,49% και 3,17% αντίστοιχα. 

Κλυδωνισμούς διαγράφοντας 30% δέχθηκε η μετοχή της Κέκροψ, μετά την εν μέρει αποδοχή της αγωγής του ελληνικού Δημοσίου για την έκταση των περίπου 300 στρεμμάτων στο Παλαιό Ψυχικό (περιοχή «Λατομεία»). 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κέκροψ: Εν μέρει δεκτή η αγωγή του Δημοσίου για τα 300 στρέμματα στο Ψυχικό

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News