Business & Finance Πέμπτη 5/05/2022, 15:18
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Κέρδη στα χρηματιστήρια στον απόηχο της Fed

Ευρώπη: Κέρδη στα χρηματιστήρια στον απόηχο της Fed

Με αισθητά κέρδη κινούνται σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παίρνοντας ώθηση από τις χθεσινές αποφάσεις και ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, αλλά και από μια σειρά από εταιρικά αποτελέσματα κάποιων από των πιο εμφατικών ευρωπαϊκών εταιρειών.  

Η Fed όπως αναμενόταν αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, ωστόσο αυτό που σκόρπισε αισιοδοξία στους επενδυτικούς κύκλους ήταν η διαβεβαίωση του επικεφαλής της στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξής μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής. Ο Τζερόμ Πάουελ υπογράμμισε ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα δεν προτίθεται να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής με επιθετικό τρόπο, από τη στιγμή που τόσο η αμερικανική οικονομία όσο και η αγορά εργασίας παρουσιάζουν μια ισχυρή εικόνα. 

Οι δηλώσεις αυτές λειτούργησαν ως εφαλτήριο για τη Wall Street προκειμένου να επιδοθεί σε ανοδικό ράλι χθες, αλλά και να διαλυθεί το πέπλο αβεβαιότητας που είχε περιβάλλει τους επενδυτές. 

Η αθρόα αισιοδοξία που ξεπρόβαλε χθες από τις ΗΠΑ μεταδόθηκε σήμερα και στις αγορές ανά τον κόσμο.

Πίσω στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 σημειώνει άνοδο περί του 1,20%, με τους κυριότερους κλάδους του να κινούνται ανοδικά και εξαίρεση αυτούς των ταξιδίων και αναψυχής (-0,17%) και τον ασφαλιστικό (-0,27%). Τα σημερινά στηρίγματα τα προσφέρουν κλάδος της τεχνολογίας, ο μεσιτικός και των πρώτων υλών.

Τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Λονδίνο σημειώνουν άνοδο περί του 1,60% ελαφρώς υψηλότερα αυτό στο Παρίσι στο +1,90%, ενώ του Μιλάνου προσθέτει 1,43%. 

Οι ανακοινώσεις αναφορικά με τα αποτελέσματα για το α΄ τρίμηνο του 2022 συνεχίζονται και σήμερα δημοσιοποίησαν τα αποτελέσματά τους, τρεις από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες.  

Η Shell (+3,77%), δημοσίευσε καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα, όπως και η Airbus (+7,16%) και η BMW (+0,56%).

Έως τώρα περί του ήμισυ των εταιρειών οι μετοχές των οποίων διαπραγματεύονται στον δείκτη STOXX 600 έχουν δημοσιεύσει τα αποτελέσματά τους για τους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους. Εξ αυτών, το 71% έχει ανακοινώσει καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα, όταν σε ένα τυπικό τρίμηνο το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 52%. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Refintiv, οι ευρωπαϊκές εισηγμένες αναμένεται να αναφέρουν έσοδα τα οποία θα είναι αυξημένα κατά 35,4%, όταν στην αρχή της περιόδου των ανακοινώσεων το ποσοστό αυτό ήταν στο 20,8%. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News