Business & Finance Δευτέρα 21/12/2020, 12:34
ΑΓΟΡΕΣ

Διπλό σφυροκόπημα για τη στερλίνα

Διπλό σφυροκόπημα για τη στερλίνα

Νέο σφυροκόπημα δέχεται σήμερα η βρετανική στερλίνα, με τους επενδυτές να της γυρίζουν την πλάτη έχοντας στρέψει το βλέμμα σε δύο διαφορετικές εξελίξεις: Τη μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού που είχε ως αποτέλεσμα η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες να κλείσουν τα σύνορά τους στη Βρετανία και την ακόμη μία χαμένη προθεσμία στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Το βρετανικό νόμισμα υποχωρεί περισσότερο από 1% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία στα 1,3349 δολ. ανά στερλίνα, έναντι 1,36 δολ. ανά στερλίνα την περασμένη εβδομάδα. Αναλυτές σχολιάζουν στο CNBC ότι οι πιέσεις στη στερλίνα θα επιμείνει, ειδικά εάν ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο στο μέτωπο του Brexit. Ενδεχόμενη αποτυχία των δύο πλευρών (Ε.Ε. και Λονδίνου) να καταλήξουν σε μία εμπορική συμφωνία, πριν από την επίσημη αποχώρηση της χώρας από την κοινότητα την 1η Ιανουαρίου θα είχε οδυνηρές επιπτώσεις για όλους. Ωστόσο η πτώση προβλέπεται να είναι πολύ πιο απότομη για τη στερλίνα από ό,τι για το ευρώ. 

Η προοπτική ο νέος χρόνος να έρθει με νέους δασμούς σε εξαγωγές και εισαγωγές, αλλά και τη χώρα σε αυστηρή καραντίνα εξαιτίας του νέου στελέχους του ιού επιδεινώνει αισθητά τις προοπτικές για τη βρετανική οικονομία και πλήττει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News