Business & Finance Τετάρτη 4/05/2022, 23:15
ΑΓΟΡΕΣ

Κύμα ανακούφισης στην Wall Street: Ράλι για τον Dow Jones μετά τις ανακοινώσεις της Fed

Κύμα ανακούφισης στην Wall Street: Ράλι για τον Dow Jones μετά τις ανακοινώσεις της Fed

Σε ράλι επιδόθηκαν τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, τα οποία διέτρεξε ένα μεγάλο κύμα ανακούφισης μετά την πολυαναμενόμενη απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης. Μάλιστα, εμφανέστατη ήταν η αντίδραση της Wall Street στην δήλωση του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, που ουσιαστικά απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμη πιο επιθετικής νομισματικής πολιτικής και το σενάριο αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδων βάσης στο εγγύς μέλλον.

Λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις της Φέντεραλ Ριζέρβ, όπου και ήταν στραμμένα τα βλέμματα του επενδυτικού κόσμου – όπως διαφαίνεται και από την νευρική εκκίνηση της σημερινής συνεδρίασης – ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones αναρριχήθηκε κατά 932 μονάδες σημειώνοντας κέρδη 2,81%.

Στον S&P 500 ήταν επίσης έντονος ο ενθουσιασμός, καθώς έκλεισε με κέρδη 2,99%. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, ο οποίος τους τελευταίους μήνες φαίνεται να σηκώνει το βάρος της στροφής της νομισματικής πολιτικής, με τους επενδυτές να ρευστοποιούν συχνά τις «ριψοκίνδυνες» μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών, βρέθηκε ξανά με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας μάλιστα κέρδη της τάξης του 3,19%.

Οι ανακοινώσεις της Fed φαίνεται να σήκωσαν ένα πέπλο αβεβαιότητας από την Wall Street, αλλά η φράση που πυροδότησε το ράλι ανήκει στον πρόεδρο της Fed: «Μία αύξηση 75 μονάδων βάσης είναι κάτι που η επιτροπή δεν εξετάζει ενεργά».

Παράλληλα, στις δηλώσεις που ακολούθησαν την ανακοίνωση της Τράπεζας, ο Πάουελ άφησε να εννοηθεί ότι η Fed «βλέπει» καλές προοπτικές για την αμερικανική οικονομία. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η πολιτική της Fed ενδέχεται να επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης χωρίς όμως να προκαλέσει αύξηση στην ανεργία.

Ανάμεσα στις μετοχές που ξεχώρησαν κατά μήκος των αμερικανικών δεικτών ήταν οι Docusign και η Zoom με κέρδη 4,7% και 5,1% αντίστοιχα. Οι ενεργειακές Exxon και Chevron συνέχισαν την ανοδική πορεία που χάραξαν από την χθεσινή συνεδρίαση καταγράφοντας κέρδη άνω του 3%. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στον Nasdaq, η Apple και η μητρική της Google, Alphabet σημείωσαν κέρδη τουλάχιστον 2% εκάστη.

Οι αποφάσεις της Fed έρχονται μετά από έναν εξαιρετικά ζημιογόνο μήνα για την Wall Street, με τον Nasdaq ιδίως αλλά και τον S&P να έχουν καταγράψει εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πάουελ: Η Fed ρίχνεται στην μάχη κατά του πληθωρισμού

Αλλαγή πλεύσης για την Fed – Αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News