Business & Finance Τετάρτη 4/05/2022, 13:29
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Χαμηλές πτήσεις προκαλούμενες από κυρώσεις και Fed  

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Χαμηλές πτήσεις προκαλούμενες από κυρώσεις και Fed  

Υποχώρηση καταγράφουν οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη σημερινή συνεδρίαση, στη διάρκεια της οποίας είδε το φως της δημοσιότητας η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου στο διάστημα του επόμενου εξαμήνου. 

Οι επενδυτές ωστόσο από την έναρξη της συνεδρίασης ήταν εγκρατείς, εν αναμονή των σημερινών ανακοινώσεων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασής για τα επόμενα βήματά της αναφορικά με τη νομισματική της πολιτική.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 υποχωρεί κατά 0,58%, δεχόμενος πιέσεις από τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων, μετά τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις της Ευρωζώνης τον Μάρτιο οι οποίες σημείωσαν απότομη υποχώρηση σε ετήσια βάση από 5,2%, στο 0,8%, ενώ σε μηνιαία βάση έπεσαν στο -0,4% από 0,4%. Και στις δύο περιπτώσεις τα νούμερα αυτά ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών για ρυθμό 1,4% σε ετήσια και -0,1% σε μηνιαία βάση.  
Ο γερμανικός DAX παρουσιάζει ήπιες απώλειες της τάξεως του 0,14%, παρά το γεγονός ότι το εμπορικό πλεόνασμα τον Μάρτιο συρρικνώθηκε σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με τον Φεβρουάριο, στα 3,2 δισ. ευρώ, από 11,1 δισ. ευρώ. 

Ο FTSE στο Λονδίνο αποδυναμώνεται κατά 0,56%, στο Παρίσι ο CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,49%, στο -0,39% ο FTSE MIB στο Μιλάνο. 

Η Κομισιόν είναι διατεθειμένη να εντείνει περισσότερο την πίεσή της προς τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία και στο πλαίσιο αυτό προτείνει στους επόμενους έξι μήνες να υπάρξει πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και έως το τέλος του χρόνου και στα προϊόντα πετρελαίου. 

Από την άλλη σήμερα στις 21:00 ώρα Ελλάδος, η Fed θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της σε σχέση με τη νομισματική της πολιτική. Άπαντες αναμένουν ότι θα ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, όπως και ότι θα συνεχίσει με αυτόν τον ρυθμό για το επόμενο διάστημα. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News