ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Σώθηκαν στο «τελευταίο λεπτό» οι 900 μονάδες – Απώλειες 2,38% 

Χρηματιστήριο: Σώθηκαν στο «τελευταίο λεπτό» οι 900 μονάδες – Απώλειες 2,38% 

Εν μέσω έντονων πιέσεων βρέθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών στην επιστροφή στην ενεργό δράση μετά τη χθεσινή αργία για την Εργατική Πρωτομαγιά, ωστόσο η επιστροφή αυτή αποδείκθηκε ιδιαίτερα επεισοδιακή. 

Δεν είναι μόνο οι βαριές απώλειες που σημείωσε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, είναι και το γεγονός ότι κινδύνεψε να διαγράψει μεγάλο μέρος των κερδών που έχτισε στη διάρκεια του Απριλίου. Κέρδη σχεδόν 5,1% που συνιστούν μια από τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο (όπως ανέφερε με έκθεσή της σήμερα η Deutsche Bank, η καλύτερη μεταξύ των αγορών που παρακολουθεί), την ώρα που για παράδειγμα ο τεχνολογικός Nasdaq είχε τον χειρότερό του μήνα από τον Οκτώβριο του 2008.   

Ωστόσο στην εναρκτήρια συνεδρίαση για τον Μάιο το κλίμα ήταν εντελώς διαφορετικό σε σχέση με αυτό που κυριάρχησε τον προηγούμενο μήνα. 

Σήμερα, ο Γενικός δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση καταγράφοντας απώλειες 2,38% (κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έφθασε ακόμη και στο -3,23%) και κατάφερε οριακά να διατηρηθεί άνω των 900 μονάδων (900,45). Το χαμηλό ημέρας καταγράφηκε στις 892,42 μονάδες, πλησίον των 890 μονάδων, επίπεδο με το οποίο έκλεισε την 1η Απριλίου, ενώ το υψηλό ημέρα σημειώθηκε στις 921,63 μονάδες.

Μπορεί να πρωταγωνίστησαν οι ρευστοποιήσεις, ωστόσο ο τζίρος κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα στα 110 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών στα 34,2 εκατ. τεμάχια. 

Με μόλις δύο μετοχές σε θετικό έδαφος (Ελλάκτωρ 4,11%, Σαράντης 1,38%), μία αμετάβλητη (Mytilineos) και κάποιες εξ αυτών με βαριές απώλειες, ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης αποδυναμώθηκε κατά 2,44%, ενώ αυτός της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης απώλεσε 2,83%. 

Απώλειες της τάξεως του 3,17% για τον τραπεζικό δείκτη (Eurobank -4,14%, Εθνική -3,27%, Πειραιώς -2,74%, Alpha Bank 2,21%), ενώ τις εντονότερες πιέσεις δέχθηκαν οι κλάδοι των πρώτων υλών (-4,60%) και της τεχνολογίας (4,25%).

Η εικόνα των μετοχών 

Quest, Βιοχάλκο, Lalmda, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, MIG, ΕΛΠΕ διέγραψαν 6,30%, 5,36%, 4,38% 4,18%, 3,94%, 3,50%, 3,45% αντίστοιχα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή του ΟΤΕ παρουσίασε απώλειες μικρότερες του -1% (-0,98%).

Από την άλλη, η μεσαία και η μικρή κεφαλαιοποίηση εκμεταλλεύθηκε το sell-off στην υψηλή κεφαλαιοποίηση κι έτσι Χαϊδεμένος, Μαθιός, Μύλοι Κεπενού, ΚΡΕΚΑ και Προοδευτική κατέγραψαν κέρδη μεταξύ 7,94% και 6,51%. 

Επιτόκια, πληθωρισμός

Η εβδομάδα που διανύουμε επισκιάζεται από τη διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και άπαντες αναμένουν να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, καθώς ο πληθωρισμός δείχνει ότι θα συνεχίσει να κινείται αχαλίνωτα. 

Στα εντός, τον Απρίλιο στην Ελλάδα, όπως έδειξαν την προηγούμενη Παρασκευή τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός έτρεξε με ρυθμό 9,4%, ενώ τον Μάρτιο οι τιμές παραγωγού σημείωσαν νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ. 

Οι τιμές παραγωγού αποτελούν προπομπό για το πώς θα κινηθεί ο πληθωρισμός, καθώς όταν αυξάνεται το κόστος στις πρώτες ύλες, στη συνέχεια οι παραγωγοί το μετακυλύουν στους καταναλωτές. 
Η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας η οποία έχει ξεκινήσει μετά την πανδημία και τροφοδοτείται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, συνιστά τον ωστικό παράγοντα για την εκτίναξη των τιμών παραγωγού και καταναλωτή. 

Deutsche Bank

«Τρομερός» υπήρξε ο Απρίλιος για τις αγορές, σύμφωνα με τη Deutsche Bank, καθώς μόλις για δεύτερη φορά στον 21ο αιώνα, ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 έχασε πάνω από 5% και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα σημείωσαν απώλειες άνω του 2% ταυτόχρονα.

Έπειτα από ένα κακό πρώτο τρίμηνο, ο Απρίλιος δεν έδωσε ανάσα στις αγορές, αφού παράγοντες όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα lockdowns στην Κίνα και οι εντεινόμενοι φόβοι ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα μπορέσουν να ενορχηστρώσουν μία ομαλή προσγείωση των οικονομιών καθώς παλεύουν με τον υψηλό πληθωρισμό, έφεραν νέες απώλειες.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, μόλις 6 από τις 38 αγορές τις οποίες παρακολουθούν έκλεισαν τον μήνα σε θετικό έδαφος, στη χειρότερη επίδοση από τον Μάρτιο του 2020 και το χάος των πρώτων lockdowns του κορωνοϊού (τότε μόνο 2 αγορές είχαν κλείσει σε θετικό έδαφος).

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας παρουσίασε την καλύτερη επίδοση ανάμεσα στις 38 αγορές που παρακολουθεί η Deutsche Bank, με άνοδο 5,1% μέσα στον Απρίλιο. Έπειτα από τις απώλειες του 1,4% που είχε σημειώσει το πρώτο τρίμηνο του έτους, πλέον παρουσιάζει άνοδο 3,6% από τις αρχές του έτους.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Deutsche Bank: Πώς το ΧΑ έλαμψε σε έναν κακό μήνα που έγραψε ιστορία

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News