Business & Finance Παρασκευή 29/04/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Βουτιά άνω του 4% για το Nasdaq – O χειρότερος Απρίλιος από το 2008

Wall Street: Βουτιά άνω του 4% για το Nasdaq – O χειρότερος Απρίλιος από το 2008

Σε νέο sell off βυθίστηκε η Wall Street στη σημερινή συνεδρίαση, με το Nasdaq να ολοκληρώνει τον χειρότερο μήνα από το 2008, καθώς η Amazon έγινε το τελευταίο «θύμα» των «άγριων» ρευστοποιήσεων της τεχνολογίας. 

Ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq υποχώρησε 4,2%, υπό το βάρος της βουτιάς 14% της Amazon μετά την ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση που παρουσιάζει ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου από το 2006, καθώς ανακοίνωσε απρόσμενες ζημίες και εξέδωσε εξασθενημένες προοπτικές για το δεύτερο τρίμηνο. 

Ο Nasdaq βυθίστηκε σε νέο χαμηλό έτους στη διάρκεια της συνεδρίασης. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 3,6, ενώ ο Dow Jones υποχώρησε 940 μονάδες ή 2,8%.  

Ο Απρίλιος αποδείχθηκε δύσκολος μήνας με έντονη μεταβλητότητα με φόντο τις προσδοκίες για πιο επιθετική πολιτική από τη Fed, τον επίμονο πληθωρισμό, τις αυξανόμενες ομολογιακές αποδόσεις, τη νέα έξαρση του κορωνοϊού στην Κίνα και το συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία. 

Ο Nasdaq υποχώρησε τον Απρίλιο 13,3% στην χειρότερη μηνιαία επίδοση από τον Οκτώβριο του 2008 στο απόγειο της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 8,8%, στην χειρότερη μηνιαία επίδοση απο το Μάρτιο του 2020, όταν άρχιζε η πανδημία, ενώ ο Dow παρουσιάζει απώλειες της τάξης του 3,9%. 

Οι μετοχές τεχνολογίας αποτέλεσαν το επίκεντρο των ρευστοποιήσεων του Απριλίου, καθώς οι υψηλές ομολογιακές αποδόσεις έπληξαν τις αποτιμήσεις, ενώ τα προβλήματα στις αλυσίδες τροφοδοσίας και ο πόλεμος στην Ουκρανία έπληξαν την επιχειρηματική δραστηριότητα. 

«Η σημερινή επίδοση της αγοράς απειλεί με μία μετάβαση της αγοράς από μία μακρόχρονη και επώδυνη διόρθωση σε κάτι πιο ανησυχητικό. Για παράδειγμα, ο Μάρτιος του 2020 στιγματίστηκε από πολύ απότομες απώλειες, αλλά και από μία εντυπωσιακά γρήγορη ανάκαμψη. Το σημερινό επεισόδιο δημιουργεί το έδαφος για πιο μακροχρόνιες απώλειες μετά το ράλι του 2021», προειδοποιεί ο Μάικλ Σαούλ, πρόεδρος της Marketfield Asset Management.

Ο Nasdaq βρίσκεται ήδη σε bear market, σε απόσταση 24% από το υψηλό του, ενώ ο S&P 500 απέχει περισσότερο από 14% από το ιστορικό υψηλό του και ο Dow περίπου 11%. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, η Apple υποχώρησε περισσότερο από 3%, από τη στιγμή που η διοίκηση της εταιρεία προειδοποίησε ότι τα προβλήματα στην αλυσίδα τροφοδοσίας θα πλήξουν τα έσοδα του τρέχοντος τριμήνου. 

Σε πτώση περίπου 7% και η μετοχή της Intel καθώς η εταιρεία αναμένει εξασθενημένες προοπτικές για το δεύτερο τρίμηνο. 

 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Γιατί ο Τζεφ Μπέζος έχασε 13 δισ. δολάρια μέσα σε λίγες ώρες

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News