Business & Finance Παρασκευή 29/04/2022, 18:02
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Απώλειες 0,29% – Ο καλύτερος μήνας του τελευταίου έτους 

Χρηματιστήριο: Απώλειες 0,29% – Ο καλύτερος μήνας του τελευταίου έτους 

Με υποχώρηση αποχαιρέτησε την τελευταία συνεδρίαση για τον Απρίλιο το Χρηματιστήριο Αθηνών, ολοκληρώνοντας την εβδομάδα με αρνητικό πρόσημο. Η τελευταία εβδομάδα του τρέχοντος έτους είναι η μοναδική κατά την οποία το ελληνικό χρηματιστήριο κατέγραψε απώλειες καθώς στις προηγούμενες τρεις σημείωσε κέρδη.

Τα κέρδη ήταν σημαντικά στο διάστημα των τριών εβδομάδων, καθώς αφαιρώντας τις συνολικές απώλειες της τρέχουσας εβδομάδας που ανήλθαν στο 2,87%, ολοκληρώνει τον Απρίλιο με συνολική ενίσχυση της τάξεως του 4,88%. Το ποσοστό αυτό είναι ελάχιστα υψηλότερο από το +4,86% του περασμένου Ιανουαρίου, ωστόσο δίνει στον Απρίλιο τον τίτλο του μήνα με την καλύτερη επίδοση από τον Απρίλιο του 2021. 

Αποκτάει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είχε έναν αρκούντως αποδοτικό μήνα, την ίδια ώρα που οι αντίστοιχες ξένες κατέγραφαν απώλειες και σε κάποιες περιπτώσεις πολύ κακές επιδόσεις (όπως ο αμερικανικός δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, S&P 500, που βρίσκεται σε τροχιά να καταγράψει τον χειρότερό του μήνα από τον Μάρτιο του 2020).

Η επίδοση αυτή στον πρώτο μήνα του β΄ τριμήνου δεν εξασφαλίζει ότι θα υπάρχει ανάλογη συνέχεια και τον Μάιο. 

Τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, έδειξαν ότι ο εναρμονισμένος στα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πληθωρισμός στην Ελλάδα εκτινάχθηκε στο 9,4% τον Απρίλιο, από 8% τον Μάρτιο (για τον ίδιο μήνα η ΕΛΣΤΑΤ δίνει για τον λεγόμενο εθνικό πληθωρισμό ποσοστό της τάξεως του 8,9%, οπότε το πιο πιθανό είναι τον Απρίλιο ο εθνικός πληθωρισμός να κινηθεί ακόμη υψηλότερα από τον εναρμονισμένο). 

Οι τιμές της ενέργειας εξακολουθούν να στέλνουν στα ύψη τα πάντα, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια από τον ερχόμενο Ιούλιο. 

Το μίγμα υψηλού πληθωρισμού, αύξησης των επιτοκίων και αύξησης του κόστους δανεισμού (οι αποδόσεις των ομολόγων βρίσκονται στα ύψη), δημιουργεί ένα περιβάλλον που μόνο ευοίωνο δεν δείχνει. 

Η εικόνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,29% διολισθαίνοντας στις 922,43 μονάδες. Το υψηλό ημέρας σημειώθηκε στις 931,12 μονάδες, με το χαμηλό να καταγράφεται στις 919,05 μονάδες. 

Ο τζίρος κυμάνθηκε στα ίδια σχεδόν επίπεδα με τον χθεσινό στα 77 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών στα 22,4 εκατ. ευρώ. 

Ήπια υποχώρηση και για τους δείκτες της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης της τάξεως του 0,35% και 0,23%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 1,15%.

MIG, Quest, Τιτάν, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Jumbo και Lamda ήταν οι μετοχές που κατέγραψαν κέρδη από εκείνες του FTSE Large Cap. 

Πιο έντονες πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές των Alpha Bank, Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα (εν αναμονή των αποτελεσμάτων της για το 2021), Τέρνα Ενεργειακή και Aegean. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News