Business & Finance Πέμπτη 28/04/2022, 21:43
ΑΓΟΡΕΣ

Goldman Sachs: Με ή χωρίς παρέμβαση, η πτώση του γιέν θα συνεχιστεί

Goldman Sachs: Με ή χωρίς παρέμβαση, η πτώση του γιέν θα συνεχιστεί

Η πτώση του γιέν σε χαμηλό δύο δεκαετιών έχει πυροδοτήσει συζητήσεις για το εάν η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας θα παρέμβει για να την σταματήσει. Ομως, για τη Goldman Sachs, ακόμη και μία παρέμβαση δεν θα άλλαζε την τύχη του νομίσματος. 

Όσο οι αμερικανικές ομολογιακές αποδόσεις συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά και οι νομισματικές αρχές της Ιαπωνίας εμμένουν σταθερά στην πολιτική ελέγχου της καμπύλης των αποδόσεων, το γιέν θα παραμένει υπό πίεση, καθώς οι διαφοροποιήσεις στις αποδόσεις λειτουργούν προς όφελος του δολαρίου, σύμφωνα με την τράπεζα. 

«Θεωρούμε ότι είναι δύσκολο να υπάρξει μία επιτυχής παρέμβαση που θα μπορούσε να σταματήσει την ελεύθερη πτώση του νομίσματος χωρίς αλλαγή στην πολιτική της καμπύλης των αποδόσεων. Με τον κίνδυνο ανόδου των αποδόσεων να εξακολουθεί να υφίσταται, η όποια παρέμβαση στην αγορά ξένου συναλλάγματος φαίνεται πλέον λιγότερο αποτελεσματική», ανέφερε η στρατηγική αναλύτρια της Goldman Sachs, Κάρεν Ρέιχγκοτ Φίσμαν. 

Το γιέν υποχώρησε σε χαμηλό 20 ετών έναντι του δολαρίου, διαπερνώντας το φράγμα των 130, καθώς η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας δεσμεύθηκε να αγοράζει απεριόριστη ποσότητα ομολόγων καθημερινά για να συγκρατήσει την άνοδο των αποδόσεων, δίδοντας ταυτόχρονα το ηχηρό μήνυμα ότι διατηρεί την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική της. 

Η πτώση ανάγκασε πάντως το ιαπωνικό υπουργείο Οικονομικών να παρέμβει λεκτικά, δεσμευόμενο ότι θα ανταποκριθεί καταλλήλως για να σταματήσει την πτώση του νομίσματος. 

Για την Φίσμαν, εάν το γιέν συνεχίσει την καθοδική του πορεία, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα παρέμβασης, λαμβάνοντας υπόψη τις κινήσεις της κεντρικής τράπεζας στο παρελθόν. Το μεγαλύτερο μέρος των παρεμβάσεων από την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας έχει γίνει όταν το γιέν διαπραγματευόταν σε ένα πλαίσιο μεταξύ 127 και 130 ανά δολάριο. 

Εάν η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας επανεξετάσει την πολιτική της για την καμπύλη των αποδόσεων και το χάσμα μεταξύ των ιαπωνικών και αμερικανικών αποδόσεων περιοριστεί κατά 40 έως 45 μονάδες βάσης, τότε το γιέν θα μπορούσε να ενισχυθεί κατά 3%, σύμφωνα με την Goldman. Ωστόσο, η τράπεζα δεν αναμένει ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί σύντομα, που σημαίνει ότι η πιο πιθανή τάση για το γιέν είναι η καθοδική για το επόμενο διάστημα. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Δολάριο: Συνεχίζει την «επέλασή» του σε υψηλό 20 ετών έναντι των ανταγωνιστών του 

Barclays: Γιατί είναι τόσο αδύναμο το ευρώ και πόσο θα πέσει ακόμα;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News