Business & Finance Πέμπτη 28/04/2022, 17:54
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Έβαλε τέλος στο διήμερο απωλειών με ήπια άνοδο 0,71%

Χρηματιστήριο: Έβαλε τέλος στο διήμερο απωλειών με ήπια άνοδο 0,71%

Σε ανοδική τροχιά επέστρεψε το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τις απώλειες που κατέγραψε στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, όντας η πρώτη φορά για την τρέχουσα εβδομάδα που καταγράφει κέρδη.

Σε αντίθεση με τη χθεσινή συνεδρίαση, το ελληνικό χρηματιστήριο συμπορεύθηκε με τις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές.

Η απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου προς τις Πολωνία και Βουλγαρία, έχει επισκιάσει με έναν έντονο προβληματισμό την Ευρώπη, εντούτοις όμως χθες και σήμερα τα χρηματιστήρια δεν πτοήθηκαν και κινήθηκαν ανοδικά.

Από τη μεριά της, η ελληνική κυβέρνηση φρόντισε ήδη να κατευνάσει τους όποιους φόβους αναφορικά με την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας και ήδη καταρτίζει σχέδια για εναλλακτικές πηγές προμήθειας (το Αζερμπαϊτζάν είναι μία από αυτές).

Μπορεί η χθεσινή έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με την επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου να μην είχε θετική επίδραση στη Λεωφόρο Αθηνών, ωστόσο η δεδομένη συγκυρία έμοιαζε ιδανική για την ελληνική οικονομία μετά την αναβάθμιση από τον οίκο Standard and Poor’s, την ώρα που το κόστος δανεισμού ανεβαίνει παγκοσμίως. 

Συντασσόμενο στο ίδιο κλίμα με τις ευρωπαϊκές αγορές το ελληνικό χρηματιστήριο, είχε σαν αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να σημειώσει άνοδο 0,71% και να κλείσει στις 925,07 μονάδες, διαγράφοντας μέρος των απωλειών της τάξεως του 2,17% της προηγούμενης συνεδρίασης. Το υψηλό ημέρας σημειώθηκε στις 932,99 μονάδες, με το χαμηλό ημέρας στις 921,75 μονάδες. 

Ο τζίρος χαμηλότερα από τα επίπεδα των τελευταίων συνεδριάσεων στα 71 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών στα 18,6 εκατ. τεμάχια, με τις τραπεζικές μετοχές να παίρνει τη μερίδα του λέοντος εξ αυτών.

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης επίσης σε χαμηλές πτήσεις με άνοδο 0,62%, ακόμη πιο υποτονικά τα κέρδη του Mid Cap της τάξεως του 0,34%. Το πέρασμα των μετοχών της Εθνικής (-1,65%) και της Alpha Bank (-0,90%) σε αρνητικό έδαφος, έφερε επίσης τον τραπεζικό δείκτη υπό του μηδενός (-0,43%), ενώ από τους κλάδους που ξεχώρισαν συγκαταλέγονται αυτός των τροφίμων και ποτών και ο τεχνολογικός (εν μέσω μιας γενικευμένης ευφορίας για τον τεχνολογικό κλάδο παγκοσμίως μετά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα της μητρικής του Facebook, Meta). 

Η εικόνα των μετοχών

Η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή κράτησε τα ισχυρά της κέρδη της τάξεως του 3,21% και δεν παράλληλα δεν δείχνει σημάδια κόπωσης από τις υψηλές ταχύτητες που καταγράφει το τελευταίο διάστημα. Ακολούθησε η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα η οποία προσέθεσε 2,58%, της Σαράντης (+2,10%), στο +1,81% η μετοχή της Motor Oil, στο +1,59% η μετοχή της Coca Cola και στο +1,36% του ΟΠΑΠ, πιο πίσω η Ελβαλχαλκόρ με άνοδο 1,19%, οριακά ξεπέρασε το 1% η μετοχή της Mytilineos. 

Στον αντίποδα πέραν της Εθνικής και της Alpha Bank, πτωτικά έκλεισαν οι μετοχές των Τιτάν (-0,60%), ΔΕΗ (-0,46%), Βιοχάλκο (-0,23%) και ΑΔΜΗΕ (-0,22%).

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News