Business & Finance Πέμπτη 28/04/2022, 15:28
ΑΓΟΡΕΣ

Δολάριο: Συνεχίζει την «επέλασή» του σε υψηλό 20 ετών έναντι των ανταγωνιστών του 

Δολάριο: Συνεχίζει την «επέλασή» του σε υψηλό 20 ετών έναντι των ανταγωνιστών του 

Η ανοδική τροχιά που καταγράφει το δολάριο συνεχίζεται ανελλιπώς, με το αμερικανικό δολάριο να έχει εκτιναχθεί σε υψηλά δύο δεκαετιών. 

Η αναστάτωση στις αγορές έχει ευνοήσει το αμερικανικό νόμισμα που θεωρείται το επίσημο νόμισμα στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές, ακόμη κι η Ρωσία πλέον δέχεται πληρωμές για τα ενεργειακά της προϊόντα μόνο σε ρούβλι. 

Έναντι των βασικών του ανταγωνιστών, το δολάριο διάγει μέρες ευφορίας καθώς η ισοτιμία του έναντι των νομισμάτων αυτών γέρνει συντριπτικά υπέρ του. 

Αποτέλεσμα ο δείκτης του δολαρίου έναντι μιας ομάδας έξι κύριων νομισμάτων (ευρώ, γεν, βρετανική στερλίνα, δολάριο Καναδά, σουηδική κορώνα και ελβετικό φράγκο), να έχει κάνει άλμα σήμερα στο 103,80, μετά από άνοδο περί του 0,80%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2002. 

Η ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ιαπωνικού γεν ξεπέρασε σήμερα το ψυχολογικό φράγμα του 130 για πρώτη φορά από το 2002 επίσης. Οι εξαγγελίες της Τράπεζας της Ιαπωνίας για περαιτέρω υποστηρικτική νομισματική πολιτική με αρνητικά επιτόκια και αθρόες αγορές ομολόγων, ήταν ο λόγος για τον σημερινό κατακερματισμό του γεν. 

Την ίδια ώρα η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου διαπραγματεύεται στο 1,0477, ενώ σήμερα έφθασε έως το 1,03 που συνιστά επίσης χαμηλό από το 2002, ενώ πλέον μοιάζει πιθανή η ισοτιμία ένα προς ένα κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ μετά την εμφάνιση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. 

Παράλληλα, σε χαμηλό 21 μηνών διατηρείται η ισοτιμία της βρετανικής στερλίνας έναντι του δολαρίου, κινούμενη στο 1,2439.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News