Business & Finance Τετάρτη 27/04/2022, 19:47
ΑΓΟΡΕΣ

Oμόλογα: Πάνω από το φράγμα του 3% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Oμόλογα: Πάνω από το φράγμα του 3% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Σε αντίθετες κατευθύνσεις κινήθηκαν σήμερα ευρωπεριφέρεια και «πυρήνας», παρότι οι ομολογιακές αποδόσεις πήραν μία ανάσα από την αρχική τους άνοδο, με τις αγορές κρατικού χρέους να είναι «εγκλωβισμένες» ανάμεσα στον υψηλό πληθωρισμό και την πιο αυστηρή νομισματική πολιτική από τη μία και τους αυξανόμενους κινδύνους για την οικονομία από την άλλη. 

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έκλεισε πάνω από το φράγμα του 3%, στο 3,02% με το spread να εκτινάσσεται στις 220 μονάδες βάσης και με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 102 εκατ.ευρώ. Η απόδοση του πενταετούς έκλεισε στο 2,20%. Στην άνοδο των αποδόσεων στην ελληνική αγορά συνέβαλε και η νέα προσφορά με την επανέκδοση του επταετούς. 

Στη γειτονική Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,57%, αφού όμως αρχικά είχε ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, με το spread έναντι των γερμανικών στις 178 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020, σε μία ένδειξη ότι οι επενδυτές είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι από τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. 

Η είδηση ότι η Ρωσία σταμάτησε την προσφορά φυσικού αερίου σε Βουλγαρία και Πολωνία, επειδή αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια, επιτείνει τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους για τον πληθωρισμό, ενώ ασκεί πιέσεις στις μακροπρόθεσμες προοπτικές για την Ευρωζώνη, σύμφωνα με αναλυτές. 

Την ίδια στιγμή, η εξασθένηση του ευρώ σε χαμηλό πέντε ετών έναντι του δολαρίου ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις, σε έναν ακόμη «πονοκέφαλο» για την ΕΚΤ, την ώρα που πολλοί διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής ασκούν πιέσεις για την ανάγκη αύξησης των επιτοκίων ώστε να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός. 

Οι αγορές χρήματος εξακολουθούν να προεξοφλούν επιτοκιακές αυξήσεις της τάξης των 80 μονάδων βάσης έως το τέλος του έτους, ενώ ο βασικός δείκτης της Ευρωζώνης που παρακολουθεί τις μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες αυξήθηκε σήμερα στο 2,40%, σε υψηλό δεκαετίας. 

Στον «πυρήνα», η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε σε χαμηλό δύο εβδομάδων, στο 0,78%, αφού όμως στην αρχή της συνεδρίασης είχε ξεπεράσει το 0,80%. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Goldman Sachs: Βλέπει αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούλιο

Οι κεντρικές τράπεζες, ο πόλεμος και τα διλήμματα στη χάραξη νομισματικής πολιτικής

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News