Business & Finance Τετάρτη 27/04/2022, 17:58
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Απότομη προσγείωση με απώλειες 2,17% – Η χειρότερη ημέρα από τις 10 Μαρτίου 

Χρηματιστήριο: Απότομη προσγείωση με απώλειες 2,17% – Η χειρότερη ημέρα από τις 10 Μαρτίου 

Με αισθητές απώλειες ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών,, επεκτείνοντας για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση τη διόρθωση, η οποία ακολούθησε την ανοδική πορεία των τελευταίων συνεδριάσεων. 

Οι σημερινές ρευστοποιήσεις έφεραν το ελληνικό χρηματιστήριο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων. Σε μια ημέρα στην οποία η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, δεν αρκούσε να αντισταθμίσει το αρνητικό κλίμα και τις ανησυχίες που ξεπρόβαλαν μετά την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία. 

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά γι άλλη μια συνεδρίαση κινήθηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με τις ευρωπαϊκές, δείχνοντας το τελευταίο διάστημα πως η αντίδρασή της δεν βγαίνει σε συνάρτηση με το τι συμβαίνει στο εξωτερικό. 

Ο έντονος προβληματισμός για την επερχόμενη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες την ώρα που έφερνε κλυδωνισμούς στις διεθνείς αγορές, η Λεωφόρος Αθηνών έδειχνε ότι δεν «συγκινείται». 

Σήμερα, κι ενώ η Ευρώπη ακόμη προσπαθεί να συνειδητοποιήσει τις προεκτάσεις από την απόφαση της Ρωσίας, το ελληνικό χρηματιστήριο το είχε κυριέψει ένας προβληματισμός αναφορικά με το θέμα της ενέργειας. Το αίσθημα αυτό το έκανε ακόμη πιο έντονο η έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Η ανακοίνωση από τη σύσκεψη ήρθε λίγο πριν την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης κι έτσι δεν υπήρχε χρόνος για να επιδράσει στο σημερινό κλίμα. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,17% διολισθαίνοντας στις 918,56 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 14 Απριλίου και στη χειρότερη ημερήσια επίδοση από τις 10 του περασμένου Μαρτίου. Το χαμηλό ημέρας σημειώθηκε στις 913,71 μονάδες, δημιουργώντας στιγμιαία φόβους ότι μπορεί να κινδυνέψει και η ζώνη των 910 μονάδων, με το υψηλό ημέρας να καταγράφεται στις 932,01 μονάδες στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης. 

Ο τζίρος μικρότερος από τον χθεσινό αλλά σε σχετικά υψηλά επίπεδα, διαμορφούμενος στα 91,4 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών στα 29,3 εκατ. τεμάχια. 

Με όλες τις μετοχές του στα κόκκινα και την πλειοψηφία εξ αυτών με βαριές απώλειες, ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης απώλεσε 2,27%, με τον Mid Cap να διαγράφει 2,13%. Ο τραπεζικός δείκτης μοιραία δεν μπορούσε να αποφύγει την πτώση της τάξεως του 2,42%, ωστόσο οι κλάδοι που δέχθηκαν τις εντονότερες πιέσεις ήταν των πρώτων υλών και ο τεχνολογικός (-3,88% και -3,40% αντίστοιχα). 

Η εικόνα των μετοχών

Ισχυρότατο πλήγμα δέχθηκαν οι μετοχές των ΔΕΗ και Βιοχάλκο πραγματοποιώντας βύθιση της τάξεως του 5,51% και 5,11% αντίστοιχα, όντας οι μετοχές του FTSE Large Cap με τη χειρότερη σημερινή εικόνα. Ακολούθησαν Quest (-3,68%), Eurobank (-3,24%), MIG (-3,09%) και Ελλάκτωρ (-3,04%).

Μόνο οι μετοχές των ΟΤΕ και Motor Oil με πτώση 0,50% και 0,60% αντίστοιχα κατάφεραν να αποφύγουν τις μεγάλες κακοτοπιές της ημέρας. 

Επταετές ομόλογο

Το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ θα αντλήσει ο ΟΔΔΗΧ από την επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου, με την τελική τιμολόγηση να διαμορφώνεται στις 110 μονάδες βάσης επί των mid-swaps. Υπενθυμίζεται ότι το βιβλίο προσφορών άνοιξε με αρχικό guidance στις 115 μονάδες βάσης επί των mid-swaps, δηλαδή περίπου στο 2,57%.  

Το βιβλίο έκλεισε με προσφορές 4,8 δισ. ευρώ.  

Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω κρατικός τίτλος χρέους είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2020 και τότε ο ΟΔΔΗΧ είχε αντλήσει το ποσό των 2 δισ. ευρώ.

Σύσκεψη Μαξίμου

Yπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας, τονίστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία. 

Τονίστηκε επίσης ότι οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ημερο του Μαΐου, ενώ σημειώθηκε ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής. Επίσης υπογραμμίσθηκε ότι από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ήδη ανακοινωθεί αναλυτικό σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε οποιαδήποτε εξέλιξη.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Σύσκεψη Μαξίμου: Υπάρχει ενεργειακή επάρκεια – Στο τρίτο 10ήμερο του Μαΐου οι πληρωμές στη Gazprom

Επανέκδοση 7ετούς ομολόγου: Ο ΟΔΔΗΧ αντλεί 1,5 δισ. ευρώ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News