Business & Finance Τετάρτη 27/04/2022, 16:00
ΑΓΟΡΕΣ

Η κρίση γυρίζει το ευρώ 20 χρόνια πίσω: Προς το 1 προς 1 με το δολάριο

Η κρίση γυρίζει το ευρώ 20 χρόνια πίσω: Προς το 1 προς 1 με το δολάριο

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς η διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς ευρωπαϊκές χώρες εντείνει τις ανησυχίες για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Πλέον, η αγορά «βλέπει» το ευρώ ακόμα και στο 1 προς 1 με το δολάριο, κάτι που είχαμε να δούμε εδώ και 20 χρόνια. Για την ακρίβεια, η τελευταία φορά που το ευρώ είχε φτάσει στην απόλυτη ισοτιμία του 1 προς 1 με το δολάριο ήταν το 2002.

Το ευρώ υποχωρεί σήμερα έως και κατά 0,5%, στα 1,0586, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2017 και κάτω από το χαμηλό που είχε σημειώσει στις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020. Οι αναλυτές συνδέουν την υποχώρηση του νομίσματος με τις ανησυχίες για την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς η Ρωσία έκοψε το φυσικό αέριο στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, έπειτα από την άρνησή τους να πληρώσουν με ρούβλια.

«Παραμένουμε short στο ευρώ, με την απόλυτη ισοτιμία να είναι ο στόχος μας για το τέλος του τριμήνου», λέει στο Bloomberg ο Philippe Jauer, επικεφαλής συναλλάγματος της Amundi Asset Management. «Η τρέχουσα μεταβλητότητα της αγοράς έχει ενισχύσει τον στόχο αυτό».

Η κρίση γυρίζει το ευρώ 20 χρόνια πίσω: Προς το 1 προς 1 με το δολάριο-1

Αυτή την περίοδο, η προοπτική γρήγορων αυξήσεων επιτοκίων από τη Federal Reserve είναι ένας ακόμα βασικός παράγοντας που ενισχύει το δολάριο έναντι των υπόλοιπων νομισμάτων του G10, με τον δολαριακό δείκτη να κερδίζει 4% αυτό τον μήνα.

«Το δολάριο τείνει να υπεραποδίδει όταν η αμερικανική οικονομία ξεπερνά τις υπόλοιπες καθώς και όταν η διάθεση για ρίσκο είναι χαμηλή. Σήμερα βρισκόμαστε ακριβώς σε ένα τέτοιο περιβάλλον», σημειώνει ο Salman Baig, διαχειριστής κεφαλαίων της Unigestion. «Η όποια περαιτέρω επιδείνωση της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης ή ένας πιο αυστηρός τόνος από την Fed σίγουρα θα κινδύνευε να φέρει το ευρώ προς την απόλυτη ισοτιμία».

«Δοκιμάζουμε τα χαμηλά της εποχής της πανδημίας και τα γραφήματα δείχνουν άσχημα», είπε στο Bloomberg ο Ray Attrill, επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης νομισμάτων της National Australia Bank. «Είναι δύσκολο να είναι κανείς αισιόδοξος ότι οι ρωσικές εχθροπραξίες στην Ουκρανία θα τελειώσουν σύντομα».

Διαβάστε επίσης: 

Σε ελεύθερη πτώση οι συναλλαγές με ευρώ λόγω Ουκρανίας

Ο Βασιλιάς-Δολάριο, το στέμμα του και οι ρίζες της νομισματικής ειρήνης

Σε υψηλά διετίας το δολάριο – Σε χαμηλό έτους το γουάν – Τα κέρδη του ευρώ εξασθενούν

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News