Business & Finance Τετάρτη 27/04/2022, 11:23
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Η έξοδος στις αγορές δεν ανακόπτει τη διόρθωση 

Χρηματιστήριο: Η έξοδος στις αγορές δεν ανακόπτει τη διόρθωση 

Πτωτικά για δεύτερη συναπτή συνεδρίαση κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών  και δείχνει ότι έχει εισέλθει σε φάση διόρθωσης μετά τον ανοδικό κύκλο του προηγούμενου διαστήματος. 

Η σημερινή συνεδρίαση επισκιάζεται από δύο γεγονότα: το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για την επανέκδοση του ελληνικού κρατικού 7 ετούς ομολόγου και την αναστολή προμηθειών φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία από τη ρωσική Gazprom, επειδή αρνούνται να πληρώσουν με ρούβλια. 

Ο Γενικός Δείκτης από την έναρξη της συνεδρίασης έδωσε το στίγμα καταγράφοντας αισθητές απώλειες που άγγιξαν το 2%, ενώ περί τις 11:20 κινείται χαμηλότερα κατά 1,72% έχοντας διολισθήσεις στις 922,81 μονάδες, σε σχετικά κοντινή απόσταση από το χαμηλό ημέρα το οποίο καταγράφηκε στις 919,75 μονάδες. 

Ο τζίρος έχει ξεπεράσει τα 18 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών στα 5,7 εκατ. τεμάχια. 

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης αποδυναμώνεται κατά 1,82%, στο -1,22% βρίσκεται αυτός της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης χάνει σχεδόν 1,80%. 

Η εικόνα των μετοχών 

Στον FTSE Large Cap η εικόνα είναι απογοητευτική από τη στιγμή που σχεδόν όλες οι μετοχές κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση. 

Τις εντονότερες πιέσεις δέχονται οι μετοχές των Βιοχάλκο και ΔΕΗ με απώλειες της τάξεως του 3,44% και 3,09%, με αυτή της Coca Cola να βρίσκεται καθ’ οδόν γι αυτό το επίπεδο (-2,96%).
Jumbo. Τέρνα Ενεργειακή και Mytileneos υπό του -2%, η μετοχής της Εθνικής είναι η μοναδική η οποία έχει διαφύγει από τον πιεστικό κλοιό με οριακές απώλειες της τάξως του 0,10%. 
Επί του παρόντος διασώζονται οι μετοχές των Σαράντης και MIG κινούμενες ανοδικά κατά 0,68% και 0,34% αντίστοιχα. 

Έξοδος στις αγορές

Δίχως καμία χρονοτριβή ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση του 7ετούς ελληνικού ομολόγου.

Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω κρατικός τίτλος χρέους είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2020 και τότε ο ΟΔΔΗΧ είχε αντλήσει το ποσό των 2 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών θέλοντας να εκμεταλλευθεί το θετικό μομέντουμ μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης, Standard and Poor’s, με άμεσες κινήσεις αποφάσισε την έξοδο στις αγορές που είναι η δεύτερη για το 2022. 

Το αρχικό guidance για την απόδοση του ομολόγου λήξης το 2027 είναι στις 115 μονάδες βάσης σε σχέση με το mid-swap, διαμορφούμενη περίπου στο 2,57%. Με την απόδοση στο 2,42%, στόχος είναι η απόδοση να διαμορφωθεί σήμερα πέριξ του 2,50% και να αντληθεί ένα ποσό περί του 1,5 δισ. ευρώ. 

Έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Έκτακτη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και τις ευρύτερες επιπτώσεις που προκαλεί η χθεσινή απόφαση της Ρωσίας να κόψει τη ροή του φυσικού αερίου προς Βουλγαρία και Πολωνία.

Της σύσκεψης – η οποία θα λάβει χώρα στις 15:30 – θα προεδρεύσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ θα συμμετάσχει και η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και ενέργειας.

Σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου – Στο 2,57% το επιτόκιο

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το φυσικό αέριο μετά το ρωσικό μπλόκο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News