Business & Finance Τρίτη 26/04/2022, 20:20
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Τρίτη ημέρα απωλειών για την Ευρώπη

Ευρωπαϊκές μετοχές: Τρίτη ημέρα απωλειών για την Ευρώπη

Διεύρυναν τις απώλειές τους οι μετοχές στην Ευρώπη για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, χάνοντας τα αρχικά κέρδη τους, καθώς ο τεχνολογικός κλάδος ακολούθησε τα χνάρια της Wall Street στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, εν όψει της ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων από μεγάλα ονόματα. Υψηλότερες επιδόσεις συγκριτικά με τις υπόλοιπες αγορές κατέγραψε το Λονδίνο, με στήριγμα από την αγορά εμπορευμάτων. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση, με τις μετοχές τεχνολογίας να χάνουν 2,3% της αξίας τους και να αγγίζουν χαμηλό έξι εβδομάδων. Σε πτώση 2,3% και οι τράπεζες. 

Ο STOXX 600 κατέγραφε ράλι άνω του 1% στη αρχή της συνεδρίσης, χάρη στα ενθαρρυντικά αποτελέσματα τραπεζών και άλλων εταιρειών, μεταξύ των οποίων η ελβετική τράπεζα UBS και η ναυτιλιακή Maersk. Είχε προηγηθεί η πτώση 2% της Δευτέρας, εν μέσω ανησυχιών για οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα και πιο επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις στις ΗΠΑ. 

«Οι επενδυτές αρχίζουν να ανησυχούν τα μέγιστα για την ανάπτυξη της οικονομίας, επιστρέφοντας στα επίπεδα που βρίσκονταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Στο μεταξύ, έντονη είναι και η αγωνία εν αναμονή εταιρικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου από τις μεγάλες τεχνολογικές», αναφέρει ο Κρις Μποτσάμπ, αναλυτής της online πλατφόρμας IG. 

Ωστόσο, ο κλάδος εξόρυξης μετάλλων της Ευρώπης σημείωσε κέρδη 1,1%, ανακάμπτοντας από τις βαριές απώλειες της Δευτέρας, ενώ οι μετοχές ενέργειας ενισχύθηκαν 0,9%. Τα κέρδη αυτά στήριξαν το δείκτη FTSE 100 στο Λονδίνο που σημείωσε άνοδο 0,1%, σε αντίθεση με τους δείκτες DAX στην Φρανκφούρτη και IBEX στη Μαδρίτη που απώλεσαν περισσότερο από 1%. 
  
Μεταξύ των τραπεζών, η HSBC υποχώρησε 5,5%, από τη στιγμή που η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης προειδοποίησε ότι είναι αδύνατον να κάνει άλλες επαναγορές μετοχών στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, η ισπανική Santander ενισχύθηκε 6,2% αφού τα αποτελέσματά της ήταν καλύτερα των προβλέψεων. Credit Suisse, Barclays και Deutsche Bank είναι μεταξύ των τραπεζών που ανακοινώνουν αποτελέσματα τις επόμενες ημέρες. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News