Business & Finance Τρίτη 26/04/2022, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Άγγιξε το 3% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς – Στον ρυθμό των κεντρικών τραπεζών

Ομόλογα: Άγγιξε το 3% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς – Στον ρυθμό των κεντρικών τραπεζών

Σε αποκλιμάκωση γύρισαν σήμερα οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων, χωρίς ωστόσο να απομακρυνθούν από τα πρόσφατα υψηλά τους, καθώς οι ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας από τα περιοριστικά μέτρα στην Κίνα συνέχισαν να επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα. 

Οι επενδυτές εξακολουθούν να εστιάζουν στις προσδοκίες για πιο επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις από την Φέντεραλ Ριζέρβ στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, παρακολουθώντας παράλληλα και τις ενδείξεις από την ΕΚΤ για τις επόμενες κινήσεις της. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε περίπου δύο μονάδες βάσης, στο 0,82%, αφού στη συνεδρίαση της Δευτέρας είχε αποκλιμακωθεί 11 μονάδες βάσης. Η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια σύντομα έχοντας περιθώρια για τρεις επιτοκιακές αυξήσεις έως τα τέλη του έτους, ανέφερε το μέλος του δ.σ. Μάρτινς Κάζακς, ενώνοντας τη φωνή με αυτή των υπόλοιπων διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής που ζητούν άμεση έξοδο από τα μέτρα στήριξης. 

«Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, ανάλογα με τα στοιχεία για την οικονομία και τον πληθωρισμό. Ετσι μένει ανοικτό το ερώτημα για την επιτοκιακή πολιτική. Το θέμα είναι εάν πράγματι γίνουν τρεις επιτοκιακές αυξήσεις, εάν πρόκειται για σταδιακή προσέγγιση ή όχι. Αυτή τη στιγμή, η αγορά δεν έχει κανένα λόγο να περιορίσει τα στοιχήματά της ως προς τις μελλοντικές επιτοκιακές αυξήσεις της», αναφέρει ο Ρόχαν Κάνα, στρατηγικός αναλυτής της UBS. 

Oι αγορές χρήματος εξακολουθούν να προεξοφλούν μία αύξηση των επιτοκίων κατά 80 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ έως τα τέλη του έτους. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε δύο μονάδες βάσης στο 2,55% με το spread έναντι των γερμανικών να διευρυνεται στις 172 μονάδες βάσης. 

Ωστόσο, στην ελληνική αγορά παρέμειναν οι πιέσεις παρά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας μας από τον S&P, εν αναμονή της επανέκδοσης του επταετούς. Η απόδοση του 10ετούς ξέφυγε ενδοσυνεδριακά πάνω από το 3% για να κλείσει στο 2,99%, ενώ και η απόδοση του πενταετούς ξεπέρασε το φράγμα του 2%. 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News