Business & Finance Τρίτη 26/04/2022, 13:24
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Προσπάθεια ανάκαμψης μετά το διήμερο βαριών απωλειών 

Ευρώπη: Προσπάθεια ανάκαμψης μετά το διήμερο βαριών απωλειών 

Σε προσπάθεια να διαγράψουν μέρος των βαριών απωλειών που υπέστησαν στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, έχουν επιδοθεί οι μετοχές και τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων που ήταν καλύτερα των προσδοκιών να βοηθούν στην αναστροφή του αρνητικού κλίματος.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 σημειώνει άνοδο περί του 0,90%, έχοντας καταγράψει απώλειες της τάξεως του 3,60% στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις. 

Ακόμη βαρύτερο περί του 4% ήταν το πλήγμα που υπέστησαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι, ενώ σήμερα ενισχύονται κατά 1,18% και 0,97% αντίστοιχα. 

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινείται υψηλότερα κατά 0,85%, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει κέρδη σχεδόν 0,55%. 

Ο κλάδος των πρώτων υλών είναι με διαφορά εκείνος που ξεχωρίζει στη σημερινή συνεδρίαση, με την ενίσχυσή του να ανέρχεται στο 2,51%, καθώς οι τιμές των βασικών μετάλλων κινούνται σήμερα ανοδικά.  

Ανοδικά -με ήπια όμως κέρδη- κινείται ο τραπεζικός κλάδος, σε μια ημέρα που ήρθαν ανάμεικτα αισθήματα από τις ανακοινώσεις τραπεζών αναφορικά με την πορεία τους το α΄ τρίμηνο του 2022. 

Η UBS ανέφερε τα καλύτερα της κέρδη για α΄ τρίμηνο τα τελευταία 15 χρόνια, επίδοση που έχει στείλει τη μετοχή της κατά 2,37% υψηλότερα.

Παρά τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα από την ισπανική Santander για τους τρεις πρώτους μήνες του 2022, η μετοχή της υποχωρεί κατά 2,75%.  

Πτωτικά κινείται και η μετοχή της HSBC, καθώς η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα προειδοποίησε ότι ο υψηλός πληθωρισμός και οι οικονομικές αβεβαιότητες, καθιστούν πολύ δύσκολο να συνεχίσει τις επαναγορές ιδίων μετοχών.

Οι κεντρικές τράπεζες και η αύξηση των επιτοκίων, παραμένει το κεντρικό θέμα προβληματισμού μαζί με τον υψηλό πληθωρισμό. 

Σήμερα ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας και υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάρτινς Κάζακς, δήλωσε στο Reuters ότι η ΕΚΤ διαθέτει τον απαιτούμενο χώρο για έως τρεις αυξήσεις επιτοκίων φέτος. 

Οι χρηματαγορές στην Ευρωζώνη τιμολογούν κατά 80 μονάδες βάσης αύξηση των επιτοκίων στο τέλος του 2022 και μόλις κατά 25 μονάδες βάσης για μια αύξησή τους τον ερχόμενο Ιούλιο. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News