Business & Finance Παρασκευή 22/04/2022, 11:05
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Απώλειες άνω του 1% υπό τον φόβο των επιτοκιακών αυξήσεων

Ευρωπαϊκές μετοχές: Απώλειες άνω του 1% υπό τον φόβο των επιτοκιακών αυξήσεων

Με απώλειες άνοιξαν οι ευρωπαϊκές μετοχές τη σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι συναλλασσόμενοι στοιχηματίζουν ξανά σε επιτοκιακές αυξήσεις, μετά τα νέα επιθετικά σχόλια κεντρικών τραπεζιτών, ενώ το αρνητικό κλίμα ενέτειναν και τα αποθαρρυντικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου από το γερμανικό κολοσσό λογισμικού SAP και την γαλλική εταιρεία πολυτελών ειδών Kering. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός STOXX 600 υποχωρεί αυτή την ώρα περισσότερο από 1%, στην χειρότερη επίδοση σε διάρκεια δύο εβδομάδων, ενώ με απώλειες αναμένεται να καταγράψει και στην εβδομάδα. 

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε χθες ότι «γίνονται συζητήσεις» για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Μαίου, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των αγορών, μετά δε από μία σειρά επιθετικών σχολίων από Αμερικανούς διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής. 

Τα σχόλια Πάουελ ακολούθησαν οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Λουί ντε Γκίντος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του τερματισμού των αγορών ομολόγων τον Ιούλιο. Οι αγορές χρήματος προεξοφλούν αυτή τη στιγμή μά αύξηση των επιτοκίων κατά 80 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ έως το Δεκέμβριο του 2022. 

Όλοι οι ευρωπαϊκοί κλάδοι κινούνται στο «κόκκινο», με το λιανεμπόριο και την τεχνολογία να καθοδηγούν τις απώλειες. 

Η μετοχή της Kering καταγράφει απώλειες 5,3%, μετά τις απογοητευτικές πωλήσεις στο βασικό τμήμα της το Gucci, κυρίως εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα. 

Αντίστοιχα, η μετοχή της SAP υποχωρεί 3%, καθώς τα έσοδά της δέχθηκαν πλήγμα της τάξης των 300 εκατ.ευρώ από την έξοδό της από την Ρωσία. 

Από τα επιμέρους ταμπλό, ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού σημειώνει πτώση 1,4%, καθώς κορυφώνεται η αγωνία για την έκβαση των προεδρικών εκλογών εν όψει του δεύτερου γύρου της Κυριακής. Ο DAX στην Φρανκφούρτη χάνει 1,2% και ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει απώλειες της τάξης του 0,5%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB διολισθαίνει κατά 1,5%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 0,7%.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News