Business & Finance Τετάρτη 20/04/2022, 20:06
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ανοδικές τάσεις με το βλέμμα στα εταιρικά κέρδη

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ανοδικές τάσεις με το βλέμμα στα εταιρικά κέρδη

Τα θετικά αποτελέσματα εταιρειών, μεταξύ των οποίων ASLM και Danone, βοήθησαν τις ευρωπαϊκές μετοχές να ανακάμψουν στη σημερινή συνεδρίαση, παρότι οι ανησυχίες από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την επιβράδυνση της ανάπτυξης και τις αυξανόμενες ομολογιακές αποδόσεις κράτησαν συγκράτησαν τα περαιτέρω κέρδη. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,8%, καλύπτοντας όλες τις χθεσινές απώλειες. Οι ομολογιακές αποδόσεις που πιέζουν τις μετοχές όταν αυξάνονται, αποκλιμακώθηκαν σήμερα, χωρίς ωστόσο να απομακρυνθούν από τα υψηλά τους, εν μέσω προσδοκιών για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ. 

Οι τεχνολογικές μετοχές ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι, με την ASML Holding να ενισχύεται 5,3%, από τη στιγμή που οι πωλήσεις ήταν καλύτερες των προσδοκιών στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.

Σε άνοδο 5,8% και η μετοχή της Danone, καθώς ο γαλλικός όμιλος ειδών διατροφής παρουσίασε υψηλότερες του αναμενομένου πωλήσεις και διατήρησε σταθερά τους στόχους του για το 2022, ενώ η Heineken «είδε» τη μετοχή της να ενισχύεται επίσης 5,2% στον απόηχο των ισχυρών αποτελεσμάτων της.  

Στον αντίποδα, οι μεταλλευτικές εταιρείες, οι οποίες σημείωσαν πτώση 2,6%, με τη μετοχή της Rio Tinto να υποχωρεί 4,8%, αφού οι πωλήσεις της σε σιδηρομετάλλευμα μειώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο, προειδοποιώντας για τους κινδύνους από τον πληθωρισμό, τα περιοριστικά μέτρα στην Κίνα και τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Από τις αρχές του έτους έως σήμερα, ο δείκτης STOXX 600 υποχωρεί 5% με τις τεχνολογικές μετοχές να καταγράφουν απώλειες 20%.

Τα κέρδη των ευρωπαϊκών μετοχών αναμένεται να αυξηθούν κατά 25% στο τρίμηνο έως τα τέλη Μαρτίου, πολύ χαμηλότερα συγκριτικά με τις αυξήσεις της τάξης του 60% έως 150% του 2021 με τις προοπτικές για την υπόλοιπη διάρκεια του 2022 να αποτελούν το μεγάλο ερωτηματικό, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να κινείται ανοδικά. 

Τα σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία αυξήθηκαν 30,9% το Μάρτιο σε ετήσια βάση, γεγονός που αντανακλά καθαρά για πρώτη φορά τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Στα επιμέρους ταμπλό, ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε 1,4% εν αναμονή του debate μεταξύ των υποψηφίων Εμανουέλ Μακρόν και Μαρί Λεπέν.  Ο γερμανικός DAX πρόσθεσε 1,47%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,37%.

Ανάλογη εικόνα και στην περιφέρεια, όπου ο ισπανικός IBEX-35 κέρδισε 0,87% και ο ιταλικός FTSE MIB κινήθηκε ανοδικά κατά 1,03%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News