Business & Finance Τετάρτη 20/04/2022, 19:34
ΑΓΟΡΕΣ

Oμόλογα: Πτωτική διόρθωση στις αποδόσεις – Δεν έχει αλλάξει το κλίμα

Oμόλογα: Πτωτική διόρθωση στις αποδόσεις – Δεν έχει αλλάξει το κλίμα

Σε αποκλιμάκωση γύρισαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, χωρίς ωστόσο να απομακρυνθούν ιδιαίτερα από τα υψηλά τους καθώς οι αγορές αναμένουν πιο αυστηρή νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ. 

Η αβεβαιότητα για την επόμενη κίνηση της ΕΚΤ έχει επιτείνει τη μεταβλητότητα, αφήνοντας τις αποδόσεις πιο εκτεθειμένες σε εξωγενείς παράγοντες, όπως η επίδραση από τις ξένες αγορές, ειδικά από τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε 5,4 μονάδες βάσης, στο 0,861%, αφού στη συνεδρίαση της Τρίτης άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2015 στο 0,96%.

Οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία εκτινάχθηκαν στο 30,9% το Μάρτιο, αντανακλώντας τον αντίκτυπο από τον πόλεμο στην Ουκρανία, για πρώτη φορά, ενώ ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Γιοακίμ Νάγκελ, δήλωσε ότι μία πρώτη επιτοκιακή αύξηση από την ΕΚΤ θα μπορούσε να γίνει στο τρίτο τρίμηνο. 

«Ωστόχο, εάν τα στοιχεία για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες στην Ευρωζώνη για τον Απρίλιο δείξουν μεγάλη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, τότε οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ενδεχομένως να υποχωρήσουν, καθώς η ΕΚΤ πολύ πιθανόν να καθυστερήσει τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της», αναφέρει ο Ρόχαν Κάνα, στρατηγικός αναλυτής της UBS. 

Η απόδοση του γερμανικού τιμαριθμοποιημένου 10ετούς αποκλιμακώθηκε 6,2 μονάδες βάσης, στο -1,862%, κινούμενη σε ένα στενό πλαίσιο διακύμανσης μεταξύ -1,8% και -2% από τα μέσα Μαρτίου, ενώ η απόδοση του κανονικού 10ετούς έχει αυξηθεί περίπου 60 μονάδες βάσης. Επίσης, το spread μεταξύ γαλλικών και γερμανικών 10ετών παρέμεινε σταθερό στις 47 μονάδες βάσης, καθώς τρία polls δείχνουν προβάδισμα του Εμανουέλ Μακρόν έναντι της Μαρί Λεπέν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. 

Από την ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς περιορίστηκε στο 2,86% με το spread στις 200 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού αποκλιμακώθηκε στο 1,79%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 82 εκατ.ευρώ.

Στη γειτονική Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε έξι μονάδες βάσης στο 2,49% με το spread στις 163 μονάδες βάσης. 
   

 
moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Σε πτώση ο Nasdaq μετά τα χθεσινά ισχυρά κέρδη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News