Business & Finance Τρίτη 19/04/2022, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε χαμηλό δύο εβδομάδων – Ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε χαμηλό δύο εβδομάδων – Ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία

Την χειρότερη συνεδρίαση σε διάρκεια δύο εβδομάδων γνώρισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι αυξανόμενες ομολογιακές αποδόσεις, οι ανησυχίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα επικείμενα εταιρικά αποτελέσματα κράτησαν τους επενδυτές στο περιθώριο, τη στιγμή που ο ενεργειακός κλάδος παρουσίασε υψηλές επιδόσεις, παρά την πτώση των τιμών πετρελαίου.

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 σημείωσε απώλειες 0,8%, με τις λεγόμενες «αμυντικές» μετοχές, συμπεριλαμβανομένου του κλάδου υγείας και επιλεγμένων καταναλωτικών αγαθών, να καθοδηγούν την πτώση. 

Ωστόσο, ο δείκτης κατάφερε να κλείσει σε επίπεδα υψηλότερα από τα χαμηλά της ημέρας, καθώς οι μετοχές ενέργειας ενισχύθηκαν 0,5% παρά την πτώση 5% των τιμών. «Ένα μεγάλο μέρος της πτώσης έχει να κάνει με τις αυξανόμενες αποδόσεις», ανέφερε ο Αντρέα Σισιόνε, επικεφαλής στρατηγικής της TS Lombard. 
 
Oι TotalEnergies, BP και Shell ήταν οι μετοχές που έδωσαν ώθηση στο δείκτη STOXX 600, με άνοδο μεταξύ 0,4% και 1,6%. 
 
Στο αρνητικό κλίμα συνέβαλε και η επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία κατά μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα, εξαιτίας των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι ο πληθωρισμός είναι πλέον «ξεκάθαρος και υπαρκτός κίνδυνος» για πολλές χώρες. Το Ταμείο εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,6%, το 2022, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης του για ανάπτυξη 4,4%. 

Από τους επιμέρους δείκτες, ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε 0,8%. Το προβάδισμα του Εμανουέλ Μακρόν σε δημοσκοπήσεις για την πρόθεση ψήφου στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 24ης Απριλίου.

Ο γερμανικός DAX έκλεισε με μικρές απώλειες 0,1%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,2%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε πτώση 1%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,1%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News