Business & Finance Τρίτη 19/04/2022, 19:58
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Στο 2,96% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς – Νέο sell off

Ομόλογα: Στο 2,96% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς – Νέο sell off

Σε νέο κλοιό πιέσεων βρέθηκε σήμερα η αγορά κρατικών ομολόγων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, στην πρώτη κανονική συνεδρίαση μετά την αργία του Πάσχα των Καθολικών, με τις προσδοκίες για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική να συνεχίζουν να δίδουν κατεύθυνση. 

Η στάση της ΕΚΤ που εξακολουθεί μεν να μην δεσμεύεται σε τίποτε αλλά έχει πάψει να υιοθετεί ήπιο τόνο, οι επιθετικές δηλώσεις των διαμορφωτών πολιτικής της Fed και η νέα άνοδος των αμερικανικών αποδόσεων εξηγούν τις νέες πιέσεις που δέχθηκε η αγορά κρατικού χρέους του ευρώ.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2015, στο 0,96%, οδεύοντας ολοταχώς προς το ορόσημο του 1%. Η τελευταία φορά που διαπέρασε το φράγμα του 1% ήταν τον Ιούνιο του 2015.

Στο επίκεντρο και το spread των γαλλικών και γερμανικών 10ετών που διαμορφώθηκε στις 45 μονάδες βάσης, χαμηλότερα από το επίπεδο του 50, εν όψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2020, στο 2,58% με άνοδο οκτώ μονάδων βάσης, ενώ στην ελλληνική αγορά το κόστος δανεισμού στη 10ετία ξέφυγε στο 2,96% με το spread στις 202 μονάδες βάσης. Στην πενταετία, έφθασε στο 1,94%. 

Ενώ η ΕΚΤ απέφυγε την προηγούμενη εβδομάδα οιαδήποτε δέσμευση πέραν του τερματισμού του προγράμματος αγοράς ομολόγων, αναλυτές εκτιμούν ότι η απουσία υποστηρικτικών σχολίων από την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ σημαίνει νέο γύρο ρευστοποιήσεων στις αγορές κρατικών ομολόγων του ευρώ. Εξακολουθούν δε, να υπάρχουν πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, ανέφεραν δύο πηγές στο Reuters. Ο βασικός δείκτης της αγοράς για τις μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες στην Ευρωζώνη επέστρεψε πάνω από το 2,40%, στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δεκαετίας. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ξέφυγε στο 2,93%, στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2018, ενώ η απόδοση του τιμαριθμοποιημένου 10ετούς οδεύει σταθερά προς θετικό έδαφος για πρώτη φορά από το Μάρτιο του 2020, σε μία ένδειξη ότι θα ενταθούν οι πιέσεις στις πιο ριψοκίνδυνες «περιοχές» των χρηματοοικονομικών αγορών. Και η απόδοση του 30ετούς υπερέβη το 3% για πρώτη φορά από το 2019. 

Η κίνηση αυτή των πραγματικών αποδόσεων έχει ήδη καταστρέψει έναν από τους βασικούς πυλώνες που είχε στηρίξει το ισχυρό ράλι των μετοχών και των τιμών των πιο ριψοκίνδυνων εταιρικών ομολόγων μετά την κρίση του κορωνοϊού, πριν από δύο έτη. 

moneyreview.gr 
 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News