Business & Finance Δευτέρα 18/04/2022, 12:38
ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Υποχωρούν οι τιμές με τον πόλεμο και την Κίνα στο επίκεντρο

Πετρέλαιο: Υποχωρούν οι τιμές με τον πόλεμο και την Κίνα στο επίκεντρο

Πτωτικά κινούνται σήμερα Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς στις πιέσεις που έχει επιφέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία ήρθαν να προστεθούν ανησυχίες αναφορικά με τη ζήτηση της Κίνας, όπου καταγράφεται το μεγαλύτερο κύμα εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα από την εμφάνιση του κορωνοϊού στην επαρχία της Ουχάν στα τέλη του 2019.  

Περί τις 12:40 ώρα Ελλάδος, η τιμή του μπρεντ υποχωρεί κατά 0,47% ήτοι 0,51 του δολαρίου, στα 111,16 δολάρια το βαρέλι, με αυτή του αργού να καταγράφει απώλειες της τάξεως του 0,50% ή 0,53 του δολαρίου, στα 105,77 δολάρια το βαρέλι. 

Τα σημερινά μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η κινεζική στατιστική υπηρεσία, έδειξαν ότι ναι μεν η κινεζική οικονομία το α΄ τρίμηνο έτρεξε με ρυθμό υψηλότερο των εκτιμήσεων (4,8%, από 4% το προηγούμενο τρίμηνο και 4,5% των προβλέψεων), ωστόσο τον Μάρτιο η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο κατέβασε ταχύτητα.

Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή επιβραδύνθηκαν, ενώ αυξήθηκε και το ποσοστό ανεργίας, από το 5,5% στο 5,8%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020. 

Με τα νέα lockdowns και τα σημάδια επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας, στην αγορά πετρελαίου έχει αναδυθεί ένα κύμα σκεπτικισμού αναφορικά με την πιθανότητα υποχώρησης της ζήτησης στην Κίνα. 

«Κάποιοι επενδυτές στην Ασία κατοχυρώνουν κέρδη καθώς είναι έκδηλη η ανησυχία για επιβράδυνση της ζήτησης στην Κίνα», επισημαίνει ο Σατόρου Γιοσίντα, αναλυτής για την αγορά εμπορευμάτων, στη Rakuten Securities.

Στοιχεία τα οποία δημοσιεύθηκαν επίσης σήμερα Δευτέρα, έδειξαν ότι τον Μάρτιο η Κίνα διύλησε 2% λιγότερο πετρέλαιο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, με τη διακίνηση να διολισθαίνει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Οκτώβριο. 

Ενώ οι ανησυχίες για υποχώρηση της ζήτησης στην Κίνα έχουν κάνει την εμφάνισή τους, οι προοπτικές από την πλευρά της προσφοράς δεν μοιάζουν καθόλου ευοίωνες. 

Προβληματισμό έχει προκαλέσει η Λιβύη, μετά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που δήλωσε για το λιμάνι από το οποίο διακινεί πετρέλαιο, το Ζουετίνα, ενώ συγχρόνως προειδοποίησε για ένα κύμα επώδυνων κλεισίματος στις εγκαταστάσεις της. Ήδη χθες Κυριακή, ανέστειλε την παραγωγή στο πεδίο Ελ Φιλ. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η Intefax την περασμένη εβδομάδα, η παραγωγή της Ρωσίας, συρρικνώθηκε κατά 7,5% κατά το πρώτο ήμισυ του Απριλίου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του Μαρτίου, την ώρα που οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο της επιβολής εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: Εμφάνισε ανάπτυξη 4,8% το πρώτο τρίμηνο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News