Business & Finance Πέμπτη 14/04/2022, 20:14
ΑΓΟΡΕΣ

Σε άνοδο οι ευρωπαϊκές μετοχές στην ήπια στάση της ΕΚΤ

Σε άνοδο οι ευρωπαϊκές μετοχές στην ήπια στάση της ΕΚΤ

Με άνοδο έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς η ΕΚΤ κράτησε σταθερή τη νομισματική πολιτική της, σηματοδοτώντας την πρόθεσή της να μειώνει τις αγορές ομολόγων της τους επόμενους μήνες, εξέλιξη που έκανε την αγορά να επαναπροσδιορίσει τη στάση της ως προς τις επιτοκιακές αυξήσεις. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,7%, ενώ τα blue chips στην Ευρωζώνη σημείωσαν κέρδη 0,6%. 

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στο τρίτο τρίμηνο, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, επικαλούμενη την αβεβαιότητα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Με τις επιτοκιακές αυξήσεις να αναμένεται να αρχίσουν κάποια στιγμή μετά τη λήξη των αγορών ομολόγων, η ΕΚΤ κράτησε την ευελιξία και όλες τις επιλογές ανοικτές για τους επόμενους μήνες ανάλογα με τις οικονομικές εξελίξεις», αναφέρει ο Άντριεν Πισούντ, επικεφαλής οικονομολόγος της Syz Bank. 

O κλάδος τεχνολογίας ήταν ο μοναδικός που κινήθηκε στο «κόκκινο» στη σημερινή συνεδρίαση, ενώ στον αντίποδα τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές του τομέα ταξιδίων και ψυχαγωγίας. 
  
Η σουηδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Ericsson «είδε» τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 8,2%, μετά την προειδοποίηση ότι πιθανότατα θα της επιβληθεί πρόστιμο από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για τον χειρισμό μιας υπόθεσης δωροδοκίας στο Ιράκ. 

Από τα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,62%, με τον γαλλικό CAC 40 να κερδίζει 0,72% και τον βρετανικό FTSE 100 να καταγράφει άνοδο 0,37%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,56%, με τον ισπανικό IBEX 35 να καταγράφει κέρδη 1,04%.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News